Apr 28, 2010

Buah Dabai

Gambar dari www.beautymizara.blogspot.com

Pada yang tak tahu atau tak pernah tengok buah dabai, inilah rupanya. Tapi siti beli jenis yang dah keringnya. Siti memula kenal buah ni dari kawan siti, Nieza. Kebetulan last year siti bercuti ke Kuching dengan nieza, so nieza suggestkan siti beli buah ni. katanya letak dalam nasi goreng memang sedap.
Tapikan, masa siti gi Kuching tu, bukan musim buah dabai nih. Ni kira buah bermusim la. So, ada yang kering je (cari gambar tadi tak jumpa lak). Oooo..kalau tak silap siti kat semenanjung memang tak da buah ni. Buah ni murah jer. Siti beli 2 plastik kecik baru RM2. Hehehe..leh banyak kali masak la. Eh, kalau tak silap siti ada lagi buah ni dalam peti ais..hahaha..tak abis2 lagi. nanti weekend nak masak la nasi goreng letak buah dabai. Tambah ikan bilis ngan cili padi byk2...ermmmm....


13 comments:

iz-AnN عبداللطيف said...

sedap ke siti...nak sikit...

cheqna said...

tolong!!!!!!!!tolong!!!!!!!!!!!tolong masakkan boleh?????? hahahahaha

SyidaMislan said...

setuju dgn chegna!

MUMMYAR said...

mmg cedap letak buah tu.....nasi goreng ct satu...hehhe

LYaFRINA said...

siyes siti..1st time tgk ni.. xpernah tgk pon..biasa kat mana blh dpt buah ni.. cam nok try jer...

Nana said...

1st time tgk buah ni

Noy said...

weols panggil buah kembayau ni,siti..weols kikis dulu kulit tu b4 rendam dlm air panas...

kitatauke said...

macam buah kana versi itam je...:)

dyea irdina said...

sedap la nampak uper buah ni..mkan camgitu ley tak?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

camne rasa dia eh siti?

Ena said...

MACAM SEDAP JEKKK TU..

kella said...

oh,, inilah buahnya.. memang tak pernah tengok, ini 1st time!

Siti, anda telah di Tag! sila buat ya! hehehe.. tengkiu

Yan said...

wah festime dengar ni pasal buah dabai..
ape rasenye yerk.. cam petai ke??? atau mmg manis2 buah?