Mar 31, 2010

Resepi Cream Puff

Disebabkan ramai la yang mintak resepi cream puff ni, siti letak la kat sini. Rasanya sebelum ni dah wat entry cream puff ni. Takpe, disebabkan ada sedikit kerajinan, siti tempek lagi sekali yer.
Resepi dari Bro Rozzan. Yummy.

Pastry Choux

Bahan-bahan:
170 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
115 gm mentega
285 ml air
5 biji telur

Cara:
Panaskan oven dgn suhu 180-200 darjah Celsius. Ayak tepung bersama baking powder. Masukkan mentega ke dalam periuk bersama air lalu didihkan. Masukkan tepung, kacau rata-rata sehingga adunan licin dan tidak melekat pada periuk. Angkat periuk dari api dan salin adunan ke dalam sebuah mangkuk dan biarkan ia sejuk. Kemudian masukkan telur satu persatu ke dalam adunan sambil terus pukul hingga adunan licin dan berkilat. Masukkan adunan dalam forcing/piping bag dgn nozzle berbentuk bintang dan tekan untuk membuat bulatan2 kecil.
Bakar selama kira-kira 25-30 minit atau sehingga masak.
Biarkan ia sejuk sebelum dibuat sedikit belahan (jgn putus) pada puff tersebut. Isikan dgn krim kastad.

Krim Kastad

3 biji telur
115 gm gula
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil tepung kastad
225 ml susu cair (sejat)
225 ml air (didihkan bersama susu sejat)
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil mentega
1 sudu kecil esen vanilla

Cara:

Pukul telur, gula, tepung & tpg kastad di dalam periuk. Kemudian, masukkan susu manis dan susu cair yg telah dididihkan ke dalamnya. Masak di atas api yg kecil hingga pekat lalu masukkan mentega dan esen vanilla. Sejukkan sebelum menggunakannya.

Nota: Dulang pembakar hendaklah digris dgn mentega atau dialas dgn kertas tracing/parchment sebelum krim puff dibakar. Jarakkanlah di antara setiap adunan puff yg telah dibentuk di atas dulang pembakar kerana ianya akan mengembang.

26 comments:

iz-AnN عبداللطيف said...

Masukkan adunan dalam forcing/piping bag dgn nozzle berbentuk bintang dan tekan untuk membuat bulatan2 kecil.

sius izan tak paham bab ni...pepun tingin makan yang siti buatla...hehehe

Siti said...

Izan, adoiiii la..just like putar jer la..adoi..
takpe2..nanti kalau siti buat..siti ajak izan makan yer.hehehe

Zaidah said...

zai nak jugak....mesti sedap nie....nyum3...

SyidaMislan said...

siti,kita ni pemalas nak masak/buat benda2 mcm ni. kalau nak bli kat siti je bole x?trus makan.heheheee.bole kita amik kat opis siti.

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

favorite adik akak nih

Siti said...

Zai: hehehe...sedap sgt2...

Siti said...

SyidaMislan: nak order ekr..boleh..siti mmg ada bukak tuk ambik order. tapi lum aktif sgt..cuma tuk kawan jer..
eh..syida duk kat mana yer? dekat yer ngan opis siti? leh ym ctmysara82@yahoo.com

Siti said...

CrazyBeautiful: faveret siti gak :)

Nana said...

wah bez2 ada resepi bole try buat ni..tq..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Best2..Ada masa nk cuba buat gak.. :)

Ena said...

wahhhh..

sangat best la.. nak cube juge la..
thanks ye siti... :)

Nida said...

lama tak makan kuih ni.... terliur ler pulak

Uda said...

nampak sedap.. resepi pun ringkas.. boleh try ni..

Wanie said...

yummy...wajib cuba resepi nih..
Tq siti..

~~*Ummi AFD*~~ said...

Nyum nyum... sedapnya...

cuti ni nak cuba la. tapi kalau macam siti syok la buat sebab ramai yg makan.

macam sal ni, 2 org ngan hubby je. tapi takpa, kalau lebih boleh bagi kat jiran jugak... hehe

mamalieyna said...

waaa ada resepi yg nyum2 la..bila ghajin nk menerai ni..hehe..

kella said...

owhh... my feveret! mesti cuba nih! tengkiu letak resepi! nanti kita buat kita post kat blog ya! :D

yanie anuar said...

nak cuba buat pas nih.....i follow

miz nor said...

nk tanya..leh x masak puff ni guna dapur jek?? oven rosak la..huhu

Miss Shahadah said...

dh bt td! menjadi! :D thx!

cuma puff tuh nye bunga2 xmenjadi sgt...hehehe tapi rase tetap sedap! simple je rupe nye buat cream puff ni... :D

thx again!

Insan Biasa said...

tq sb kongsi resepi..;-)

~izan~ said...

salam ziarah, izan mohon share resepi yer. terima kasih atas perkongsian. semoga Allah memberkati puan selalu atas perkongsian bermanfaat ini :)

Green Apricot Resources (002158733-U) said...

Tq siti, berkongsi resepi... mmg plan nak buat weekend ni... unt minum petang...

anyss said...

Assalamualaikum,
Nyummmmmm nyummmm sedappppp!

risa rahmad said...

Salam nk tnya....nape dlm oven kembang bila kuar kuncup....sy silap apa2x ke...sekian...pls assists me....tq

risa rahmad said...

Salam nk tnya....nape dlm oven kembang bila kuar kuncup....sy silap apa2x ke...sekian...pls assists me....tq