Resepi dari Bro Rozzan. Yummy.
Pastry Choux
Bahan-bahan:
170 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
115 gm mentega
285 ml air
5 biji telur
170 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
115 gm mentega
285 ml air
5 biji telur
Cara:
Panaskan oven dgn suhu 180-200 darjah Celsius. Ayak tepung bersama baking powder. Masukkan mentega ke dalam periuk bersama air lalu didihkan. Masukkan tepung, kacau rata-rata sehingga adunan licin dan tidak melekat pada periuk. Angkat periuk dari api dan salin adunan ke dalam sebuah mangkuk dan biarkan ia sejuk. Kemudian masukkan telur satu persatu ke dalam adunan sambil terus pukul hingga adunan licin dan berkilat. Masukkan adunan dalam forcing/piping bag dgn nozzle berbentuk bintang dan tekan untuk membuat bulatan2 kecil.
Bakar selama kira-kira 25-30 minit atau sehingga masak.
Biarkan ia sejuk sebelum dibuat sedikit belahan (jgn putus) pada puff tersebut. Isikan dgn krim kastad.
Panaskan oven dgn suhu 180-200 darjah Celsius. Ayak tepung bersama baking powder. Masukkan mentega ke dalam periuk bersama air lalu didihkan. Masukkan tepung, kacau rata-rata sehingga adunan licin dan tidak melekat pada periuk. Angkat periuk dari api dan salin adunan ke dalam sebuah mangkuk dan biarkan ia sejuk. Kemudian masukkan telur satu persatu ke dalam adunan sambil terus pukul hingga adunan licin dan berkilat. Masukkan adunan dalam forcing/piping bag dgn nozzle berbentuk bintang dan tekan untuk membuat bulatan2 kecil.
Bakar selama kira-kira 25-30 minit atau sehingga masak.
Biarkan ia sejuk sebelum dibuat sedikit belahan (jgn putus) pada puff tersebut. Isikan dgn krim kastad.
Krim Kastad
3 biji telur
115 gm gula
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil tepung kastad
225 ml susu cair (sejat)
225 ml air (didihkan bersama susu sejat)
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil mentega
1 sudu kecil esen vanilla
Cara:
Pukul telur, gula, tepung & tpg kastad di dalam periuk. Kemudian, masukkan susu manis dan susu cair yg telah dididihkan ke dalamnya. Masak di atas api yg kecil hingga pekat lalu masukkan mentega dan esen vanilla. Sejukkan sebelum menggunakannya.
Nota: Dulang pembakar hendaklah digris dgn mentega atau dialas dgn kertas tracing/parchment sebelum krim puff dibakar. Jarakkanlah di antara setiap adunan puff yg telah dibentuk di atas dulang pembakar kerana ianya akan mengembang.
29 comments:
Masukkan adunan dalam forcing/piping bag dgn nozzle berbentuk bintang dan tekan untuk membuat bulatan2 kecil.
sius izan tak paham bab ni...pepun tingin makan yang siti buatla...hehehe
Izan, adoiiii la..just like putar jer la..adoi..
takpe2..nanti kalau siti buat..siti ajak izan makan yer.hehehe
zai nak jugak....mesti sedap nie....nyum3...
siti,kita ni pemalas nak masak/buat benda2 mcm ni. kalau nak bli kat siti je bole x?trus makan.heheheee.bole kita amik kat opis siti.
favorite adik akak nih
Zai: hehehe...sedap sgt2...
SyidaMislan: nak order ekr..boleh..siti mmg ada bukak tuk ambik order. tapi lum aktif sgt..cuma tuk kawan jer..
eh..syida duk kat mana yer? dekat yer ngan opis siti? leh ym ctmysara82@yahoo.com
CrazyBeautiful: faveret siti gak :)
wah bez2 ada resepi bole try buat ni..tq..
Best2..Ada masa nk cuba buat gak.. :)
wahhhh..
sangat best la.. nak cube juge la..
thanks ye siti... :)
lama tak makan kuih ni.... terliur ler pulak
nampak sedap.. resepi pun ringkas.. boleh try ni..
yummy...wajib cuba resepi nih..
Tq siti..
Nyum nyum... sedapnya...
cuti ni nak cuba la. tapi kalau macam siti syok la buat sebab ramai yg makan.
macam sal ni, 2 org ngan hubby je. tapi takpa, kalau lebih boleh bagi kat jiran jugak... hehe
waaa ada resepi yg nyum2 la..bila ghajin nk menerai ni..hehe..
owhh... my feveret! mesti cuba nih! tengkiu letak resepi! nanti kita buat kita post kat blog ya! :D
nak cuba buat pas nih.....i follow
nk tanya..leh x masak puff ni guna dapur jek?? oven rosak la..huhu
dh bt td! menjadi! :D thx!
cuma puff tuh nye bunga2 xmenjadi sgt...hehehe tapi rase tetap sedap! simple je rupe nye buat cream puff ni... :D
thx again!
tq sb kongsi resepi..;-)
salam ziarah, izan mohon share resepi yer. terima kasih atas perkongsian. semoga Allah memberkati puan selalu atas perkongsian bermanfaat ini :)
Tq siti, berkongsi resepi... mmg plan nak buat weekend ni... unt minum petang...
Assalamualaikum,
Nyummmmmm nyummmm sedappppp!
Salam nk tnya....nape dlm oven kembang bila kuar kuncup....sy silap apa2x ke...sekian...pls assists me....tq
Salam nk tnya....nape dlm oven kembang bila kuar kuncup....sy silap apa2x ke...sekian...pls assists me....tq
Saya dah buat td..guna resepi ni..hahh..makanle sampai buntang..nak beli mahal..anak ramai..hehe
Tenkiu tuan punya resepi...berpuluh Kali dh buat resepi ni..mmg sedap
Tenkiu tuan punya resepi...berpuluh Kali dh buat resepi ni..mmg sedap
Post a Comment