Mar 15, 2010

Tempat Kerjaku

Tahun ni adalah tahun yang ke-6 siti kerja kat opis sekarang ni. Kiranya lepas jer abis belajar, ni la kerja pertama siti. (Eh..sebelum tu siti pernah kerja kat company lain, 3 bulan jer..tak kira la yer). Siti ni kerja biasa jer, jadi Administrator jer. Siti dulu ambik degree dalam jurusan akaun, tapi kerja dalam bidang admin. Tak kisah la kan. Asalkan kerja & kita senang hati bila bekerja...huhu..

Kenapa yer siti leh bertahan lama kerja kat sini, walaupun hari2 kena redah jem tuk gi opis...

1. Leh masuk opis lambat....takde punch card OK. Takat pekerja 5 orang tu, buang karan jer nak berpunch card. Opis hour siti 8.15am - 5.45pm. siti selalunya sampai kul 8.30 am hingga ke 9.00 am (tgk keadaan jalan). Siti la orang pertama yang selalu sampai opis walaupun di antara staff kat situ, siti la yang duk paling jauh. Satff lain paling cikai pun sampai opis kul 9.30. Boss tak kisah la kan sebab diakan BOSS.

2. Flexiblity - kalau ada emergency leh mintak permisson boss nak keluor & boss ngan senang hati bagi keluor. Pastu nak lunch/makan..bila2 masa pun leh. Tambah lagi sekarang ni siti pump susu kat opis 3 kali sehari. Sekali pump paling kurang ambik masa 15 minit..Huhu...kalau kena boss garang...memang takdenya la leh wat gitu.

3. Gaji 13 bulan setahun - huhu....kiranya tiap2 tahun ada bonus la sebulan (bonus lain kira tau, tgk sales company)..hahaha..

4. Leh nak berinternet sesuka hatiku asalkan keja siap.

5. Keja tak banyak. Takde stresssssssssss....

6. Boss sporting & baik hati. Tak pernah lagi la sejak siti kerja kat sini, dia ada marah2 siti. Kalau dia marah siti, siti majuk tau...hehehe...

Tapi, yang tak best keja kat sini, takde fixed increment...huhu..susah..nak increment kena mintak. Tapi bab nak mintak tu la yang segan..huhu..



Tiap-tiap pagi macam ni la siti kena harung. Huhu...Sabor jer la. Mahu tercabut lutut bawak keta. Eh...keta depan tu sebijik cam keta siti la. Plet jer lain, sitinye keta WHA..hehehe

Jambatan Kabel yang glamour ngan jem. Siti tak tahu la napa, tapi kat atas jambatan ni selalu la ada keta rosak/accident. Siti pun pernah kena sekali.

Ni la meja siti kat opis yer. Kemas tak? Selalunya gini la meja siti, tak banyak kerja sangat kat opis la katakan. Sebab tu la siti ada masa tuk berblogging kat opis ni. heehehe...Tapi ada gak maSAnya siti sibuk tau, especially bila ada banyak sale masuk.


Pandangan dari sudut yang berbeza...hehehe...kat belakang meja siti yang ada cermin besor tu la bilik boss siti. Memang betul2 ngadap komputer sitikan. Bayangkan la..apa yang siti buat guna computer, memang dia leh nampak k. Takde sorok2. Siti memang terang2an berblogging, berchating & berinternet depan boss k. hehehe....Saja boss belikan screen besor tuk komputer siti sebab senang dia nak skodeng apa siti buat.

Ni la bilik siti duk pump susu. Benornya ni bilik training. Kat opis siti ni banyak bilik training, tapi tak guna. So, memang privacy k bila nak pump susu. Leh kunci pintu, pastu pump sambil baca novel...hehehe...

16 comments:

Ena said...

wahhhh... kemasnyer!!!

bestnyerr tempat keje cenggitu kan!.. flexible sumernyer..

mamalieyna said...

harmoninya nmpk tempat kerja siti ni, mana tak nye leh bertahan smpai nak masuk 6 tahun..^_^...best la camtu..nak join kije kt sana muleh..?..hikhik..

~Siti Hajar~ said...

kemasnya tmpt siti..tmpt keja hjr pun sama...ye la bila kemas kita nak bt kerja pun senang hati..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wah..Bestnyer tmpt keja cenggini..Bos pon sporting..Dpt keja dgn senang hati.. :)

Nana said...

em..cite siti lebih kurang macam saya je
tapi tang fleksibel tu je yg tak sama, office saya agk straight bab2 masa ni xde sape berani masuk lambat
paling xbez lunch ari jumaat ttp 1 hrs mcm ari biasa
apa yg bez
1. ada bonus
2.ada increment tiap2 tahun
tu psl saya suka keje sini hehehe

hajarus said...

bestnyer k.ct dapat boss sporthing camtu.. teringat plak hajar kat x boss hajar sebelum ni sangat la sporthing... tp xtau la bakal boss hajar xlame lg ni nanti harap la dapat yang sporthing juga...

kemasnyer meja akak... sedap mate memandang... selesa juga tuannyer nak wat kijerkan kak... ;d

mast said...

environment keje siti mmg jauh sgt berbeza dgn tmpt keje mast..kalo cite kt org, semo akan rase x sanggup nk join firm ni..sgt straight dari semua benda, timing,financial, cleaning, commercial awareness & mcm2 la..nnt kalo ade mase mase, mast buat entry yg sama :)

Syuhada Kamal said...

bestnye environment keje siti tu..sgt fleksible n tak stress langsung..bos pun sporting..mmg susah nk dpt keje camni..:)

zella y said...

kemasnya meja.... ;)

~~*Ummi AFD*~~ said...

Owh, patut la dapat bertahan ye... hehe

best la tempat kerja camni... nak kerja pun senang hati kan...

kemasnya meja. compare to table kiter, berselerak je...

Zaidah said...

bestnyer....bleh tak kerja kat tempat siti...ade kosong tak... hehehe...

Siti said...

Ena: hehe..alhamdulillah..boleh la

Mamalieyna: harmoni la sebab 5 org jer pekerja..takde kecoh2.

Hajar: betul tu :)

Lily: Ha..mmg senang jer hatiku.

Nana: ada increment tiap2 tahun bestkan..huhu

Hajarus: hajar nak tukar tempat kerja ker? huhu..tinggal ketapi la ni.

mast: haa..nanti posting yer..leh siti baca.

Syhada: tu la yg buat siti fikir byk kali nak tukor kerja.

Zella: terima kasih

Ummi AFD: takpe..byk kerja ok la..

zue @ annaleeya said...

best kan keje dpt bos sporting moting nih... akak pon same tau... bos akak mmg sporting gile... yg penting keje kita siap dahla kan??? klu dah siap keje, akak startla nak blogging ke, chatting ker.... tp jgn kita ambik kesempatan dahla kan???

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

besnye..jeles ai!

Siti said...

Zue: ya betull..yg penting kerja kena siap.

Rose: heheh...jgn la jeles,,keja ros best gakkan.

~aSHa~ said...

keje private ke? syok nye..

rindu masa zaman keje private...

tapi masa sy keje private takde masa free...

keje gomen ni leh tahan la...bermusim