Mar 10, 2010

Perancang apa nak pakai yer?

Huhu..Siti mintak maaf yer kalau ada tak suka ngan entry siti kali ni...siti cuma nak mintak pendapat jer...

Since this is first time siti fullybfeed (anak ke-3 baru realized psl bfeed nih), siti tak tau perancang apa nak guna (especially pil). Siti takut bila makan pil akan buat susu siti kurang.
Nurse suggestkan Noriday. Siti tahu noriday memang bagus tuk fully bfeed. Tapi ada yang kata kurang keberkesanan dalam merancang keluarga.

Sekarang ni siti ambik Yasmine. Baru makan dalam 10 biji gitu. Tapi siti rasa susu siti macam kurang. Macam tengahari ni siti pump baru dapat 2oz. Biasanya paling kurang pun 3oz. Huhu..

Camna nih..Boleh tak bagi pendapat???

18 comments:

ejaa said...

bf membantu dalam menjarakkan kelahiran.hihi
kalo tips lain ejaa tak tau sbb ejaa tak kawin lagi.
haha:p

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sy rasa..baik dengar je kata doctor..
hanya noriday sahaja yg dibenarkan setakat ni
sbb pil2 lain leh keringkan susu

doc cakap, cucuk tak keringkan susu..but itu tgk kondisi bdn or hormon kita gak
if tak sesuai leh kurangkan susu tau

mmg noriday tu tak kuat sgt..tapi kwn sy dah 1 tahun setengah amek..alhamdulillah leh jarak/tak lekat..

noriday ni depa kate mmg kene ontime..waktu yg sama setiap hari
cam sy,,sy set kat hp alarm utk ingatkan sy waktu amek noriday

cuma noriday ni 1-3 bulan pertama..peot tak setabil
kejap ade kejap takde
smpai kekadang 14 hari peot
huhuhu

ape2 pon..sila la rujuk ngan yg pakar k..
sbb sianla siti..dah semangt2 nak bf anak sepenuhnye..takutla si jasmine tu punye angkara..terus takde susu

Siti said...

eja: huhu..mmg betul tu..

Siti said...

rose: thanks tuk pendapat. siti takut gak sebab yasmine tu susu siti jadi kurang.

mamalieyna said...

takde experient la siti..kita anak baru sorang..tak BF lak tu..ambik suntikan! tunggu respon kengkawan lain eh..

Zimah's Depart said...

salan..
sy nak bg pendapat sket..sy x mengamalkan aper² perancang pun..just secara semula jadi je..hehe..tp kita kena pandai la manage..u got what i mean? ni pun baru je period..selama 10 bkn x period after bersalin..

shahida® said...

slm kenal..kite follow awk jgk....hmm..sy xpernah pakai perancang..sendiri2 jek tp danger..aritu ingat nk injek.hmmm...xpasti mn yg ok..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Mmg Noriday lah pil yg sesuai utk yg bf..lily pon mkn pil ni..setakat ni ok lah..

Ena said...

alahai.. x ahulah pasal nie sbb setakat nie merancang sendiri ajer.. tu pun susu tetap kering gak!..hu3x..

Lynn Nasir said...

salam siti,

minta suami pakai kondom la. takkan org pompuan je nk rancang, org lelaki pun mesti sumbang sket sebanyak..hehe! takde jejas hormon or susu (^_^)//

Zaidah said...

zai makan noriday...untuk BF memang sesuai...Firas dah 8++ bulan..sepatutnyer dah kena tukar tapi doktor kata bleh teruskan makan noriday...sebab zai sayang klu tukar pil lain bleh menjejaskan susu.... noriday nie dia mempunyai satu kandungan hormon berbanding pil lain....

~~*Ummi AFD*~~ said...

herm, tak tau nak kata lak... sebab rasanya kan dulu masa amik noriday pun sama je, susu cam kurang sket...

sama la, sal pun amik yasmin. tapi sal dah tak bf dah... erm, cuba rujuk dengan doc. maybe ada alternatif lain yang baik utk ibu & baik utk baby... hehe

|| NaFiRaa || said...

ai merancang sendirik..mueheehehe

Dr Yati said...

ct,
nape takmo pasang iud?ade effect kepada hormon?there's one more aprt from iud, tak silap kak yati dr ckp, name dia 'marina' kot..heheh..this one macam iud, but withh less effect...and of course dr ckp, harga dia lagi mahal...tak tahula kak yati, i never try..cuba try tanye gynea.. i also need to think of something aft berslin the 3rd one nie...heheheh...i'm very bad in makan2 pil nie...not that discipline....kalau nak semulajadi pun takleh nak rely sgt....tgk ape sudah jadi...hujan kat luar pun still dapat no 3 nie...nway, rezeki...hehehehehehhe...:)

Lynn Nasir said...

salam siti,

mula2 rasa mcm takleh pakai la pil ni, lynn tak kuat disiplin..kekeke! so, bg pilihan kondom pd suami. sampai skang mmg pakai tu je. no complaints, takde beza sgt..carilah yg ngancam habes utk dipakai :p_

Siti said...

ai: bagusnya..siti ni takleh laaa..huhu..dah pernah try...

k yati: thanks for advice..nanti siti try cek

Lynn: rasanya siti nak cuba gak la..skang ni mcm2 jenis ada kan...yg perisa strawberry ada tak? hehehe

Sayang.Ibu said...

hai siti, saya guna IUD.. bila period blk after baby 1 year, mmg decide nak amik perancang sbb x nak preggy lg selagi belum habis 2 thn BF. tanya pd gynae, dia suggest IUD - the best..99% selamat, tak melibatkan hormon means x de mslh kurang susu ker, period x btol ke ataupun badan cepat gemuk ke (kalo gemuk gak mmg pasal melantak x hengat..hahaha). now almost 8 bln guna IUD.. mmg puas hati. xde rasa takut2 sangkut ke hape, hubungan husband-wife pun ttp mcm biasa, x de effect ape2.. mmg saya puas hati btol guna IUD nih. Cuma... org ngeri pasal takut sakit lah hape lah.. no.. itu mitos semata, saya dah pasang dan rasa x sakit pun.. mcm buat pap smear jer..;)

zaidani said...

yup...idapn pakai iucd..pakai kt swasta sbb klu kt kerajaan tunggu 1st period..tak brani nak tunggu 1st period sbb fully bfeed. Lps 2 bln bersalin pakai...ok sgt2..br 200++..

Semua ok, xterasa apa2..kena crk DR yg pandai sorokkan tali dia.Klu kt kerajaan dia akn kuarkn skt tali..konon untuk check..Tp ida pakai tali sorok ok jerk...

Masa bukak kt kerajaan DR ckp "eh..untung awk,pandai DR ni sorokkan" Mmmg xrs apa2...xtakut terlepas apa2..xyah fkr apa...ngan hubby pn on jerk n xrs apa2...mmg ida suggestkan IUCD untuk yg nak merancang..hehe