Resepi pulut kuning siti ambik dari hasil air tangan Kak Hanieliza. Siti copy paste jer la yer. Resepi rendang lak leh klik di sini. Tukar jer ayam pencen jadi ayam daging.
Bahan-bahan
1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
3 keping asam keping
2 s/b kunyit serbuk...bancuh dan tapiskan air secukupnya untuk merendam pulut..
daun pisang [untuk lapikkan lubang dalam periuk kukusan]
1 biji kelapa..perahkan [3 cawan santan pekat]
garam
gula
Cara :-
1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama 5 jam untuk mendapatkana warna kuning. [sekali sekala gaulkan bahan ini supaya beras pulut ini rata warna kuningnya]
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Lapikkan daun pisang dalam periuk kukusan. 5
. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan daun pisang.
6. Kukuskan sehingga naik wap dari tepi periuk.
7. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
8. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.
9. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
10. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi.
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur.
12. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.
5 comments:
sedapnyer kak ct... paberet Hubby hajar pulut kuning + rendang nih...
Alhamdulillah tertunai juga niat akak kan...
hajar: tu la..lama gak la tunggu nak buat ni..asyik bertangguh jer.
salam ziarah...
nyam nyam sedapnya pulut kuning...dah lama x makan...btw,
jemput ke blog ye...ada jualan harga runtuh Cloth Diapers :)
sedapnyee...
tapi kita dah takleh makan pulut sgt
abis urat saraf ni lenguh2..uhuhu
bagusla..dah terbayar nazar tu. selagi tak bayar selagi tu la risau kan..:-)
Ina: InsyaAllah
Rose: a'ah..pulut ni takleh mkn sgt..especially tgh bfeed ni..kang kembung lak perut anak..
tu la..mmg tak senang duduk selagi tak byr nazar ni.
Post a Comment