Mar 9, 2010

Apam Mekar..kaler biru?

Siti ambik resepi apam mekar ni dah lama. Tapi nak buat tu asyik bertangguh jer. Runpanya senang jer nak buat ni.Kat rumah siti takde paper cup yg sesuai lak. Masuk jer dalam acuan ni. Sebab acuan tu besar, jadi la mekar mcm dalam gambar tu.
Pelik tak tgk apam mekar siti warna biru? belasah jer la kaler apa yang ada kat umah yer..hehehe...Resepi dari Kak Hanieliza.

Bahan
250 gm gula
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 s.k ovallate

pewarna merah dan hijau
acuan kertas

Cara
1.
Panaskan kukusan
2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan essen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
5. Bahagiakan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yg berasingan.
7. Masukkan adunan dalam pelastik piping bag setiap warna yg berlainan.
8. Picitkan serba sedikit setiap warna kedalam acuan kertas.
9. Letakkan acuan kertas dalm acuan apam dan kukus selama 15 minit.
10. Bila telah masak angkat dan hidangkan.

NOTA:
jika tak mahu warna -warni..just masukkan coklat cair sebahagian adunan dan sebahagian lagi biarkan plain [warna asal]..
dan masukkan dua-dua dalam paper-cup dan kukus saperti biasa dengan api besar..




11 comments:

Lynn Nasir said...

salam,

hehe..u look beluuuu...

zella y said...

nk beli kukus xbeli2 lg...
adeh...

Siti said...

Lynn: blue is my favourate color..hehhe

Siti said...

Zella: siti beli kat ganu hari tu..murah sikit n dapat kukus yang besor gitu.

mamalieyna said...

ranumnye nmpk dienyer mekar..hehe..nyum2x..pasti sedap! ^_^

Siti said...

mamalieyna: hehehe..ct selalu fail klu wat apam ni..tapi kali ni jadi lak.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

comelnye
kaler biru
sayang nak makan..wekkekee

mamaaerish : said...

canteknyer.... eb suker la... (",)

Siti said...

rose: hehehe...klakor lak sampai sayang nak mkn yer...

Siti said...

eb: siti pun suka :))

Ena said...

Wahhh.. sedapnyer.. tp 1st time ena tgk apam color nie.. cantekkk!!