Siti kenal ngan roti puree ni dari papa. Maklum la papa tu suka pagi2 gi breakfast kat kedai mamak. Bukan apa..sebab dapat baca surat khabar free.
Pastu ada sekali tu jalan2 kat umah kak ummie, ternampak la k ummie buat roti puri ni. Terus salin resepi. Resepi asal dari Yatiezaini@MyR. Tapi, sitinye roti tak secantik roti k ummie tu. Ada yang kembung ada yang tak berapa kembung..hehehe...Apepun, sedap tau makan roti ni. Leh cicah ngan sambal ikan bilis, kari ayam/daging & sambal sardin.
Bahan-bahan:-
2 cwan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam
*3 sudu makan minyak masak
*2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175 ml air panas
*40-50ml air
minyak utk mengoreng
Cara-cara:-
Satukan bahan bertanda (*) n panaskn ..kacau sehingga gula hancur n tutup api
Satukan tepung n yis .. gaul
No. 1 dimskkn kedlm no.2 .. dan digaul dgn mgunakan garfu .. sehingga bercampur shj.
Dgn menggunakan tangan gaul adunan mjadi spt ~ breadcrumb~
Tambah air sedikit2 . adun hingga x melekat kat tgn n mjadi doh
Biarkan doh selama 30 minit. Pastu bolehlah doh dibahagikan kpd 12 bahagian
Canai doh nipis cam karipap / duit 50sen
Siap utk digoreng.
Tips mengoreng : mgoreng mgunakan api yg kecil dan sederhana shj .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar akan menyebabkan roti nih x naik kembong ...masa menggoreng hendaklah disimbah2 kan minyak ke atas roti ni .. bila dah mengelembOoong baru ler diterbalikan ..
No comments:
Post a Comment