Mar 4, 2010

Alhamdulillah...akhirnya lulus jugak

Huhu...akhirnya lulus gak loan siti & papa tuk refinance rumah.
Siti benornya baru beli umah tu nak dekat 3 tahun la.
Dulu lepas kawen duk menyewa jer rumah tu dalam setahun lebih...pastu tuan rumah tetiba nak jual. Tengok rumah tu memang still baru lagi, terus accept jer nak beli.
Malas nak fikir pindah2 umah.

Masa beli tu siti ambik loan ngan RHB Islamic. Masa tu rate keuntungan diorg ambik dalam 7.55%. So, agak tinggi jugak la. Bila ekonomi dah tak berapa stabil ni, interest rate kan turun. Siti gi check ngan RHB nak refinance ngan diorg, guna rate yang baru dalam 3.85% jer. So, siti submit la semer dokumen. Tak kisah la kena bayar penalti sebab buat refinance dlm masa kurang 5 tahun dari tarikh pinjaman. Lagipun bila refinance ngan rate sekarang, still siti tak rugi apa2.
Tapi diorg cakap kena reject sebab nama siti black listed. huhu..sejak bila la pulak siti ada buat loan. Jadi penjamin orang pun tak pernah.huhu..tension gak la siti..

Last-last, siti try lak buat refinance ngan CIMB. Akhirnya lulus...takde lak diorg ckp nama siti black listed. Siti rasa tu cuma alasan RHB tu..sebab diorg taknak rugi kot...Wallahualam..

Alhamdulillah..bila dah refinance ni..murah la sikit installmentnya..walaupun beza cuma RM100++ jer..tambah lagi dah dpt kurangkan tahun dari 27 tahun ke 25 tahun...

Buat sapa2 yang beminat nak refinance umah ker, buat loan ker..leh la contact agent CIMB yang siti guna tu..Mazlina (012-3268020), InsyaAllah..bagi siti service dia memuaskan la..

6 comments:

zella said...

rumah pon bole refinance rupenyer...
ingatkan kereta je...

Ena said...

sy pun tgh buat refinance rumah gak nie.. tp buat ngan Bank Islam..
senang hati kan bile satu2 mende besar dpt di settle kan!!lapang jer rase hati..

mamalieyna said...

Alhamdulillah setle pun ye..Insyaallah if diperlukan khidmat ni, kita contect!

Siti said...

zella: boleh..time interest rate turun tu elok la refinance..berbaloi2

Ena: oo..ngan Bank Islam yer..bagus gak tu.

Mamalieyna: Tu la..Syukur sgt2.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

besnya dah ade umah sendiri
uhuhuhuhu

tanniah siti

Siti said...

rose: terima kasih