May 13, 2010

Bila Marah lebih Baik Diam

Sejak akhir2 ni kan, siti selalu baca psl blogger bergaduh. Tak tau la punya punca ntah. Siti pernah baca psl blogger yang paling glemer tu seantero Malaysia duk bergaduh ngan satu blogger nih (malas nak sebut nama sebab siti memang tak pernah masuk blog dia), agak2 la sapa yer. Tapikan siti psan, blogger2 yang glemer suka pakai kaler merah yer..hehehe..
Kesian siti baca bila diorg dah mula mencaci hamun satu sama lain. Macam2 perkataan yang keluar. Isk..isk..apa nak jd la. Dah la tu, ada anak la tu. nanti anak2 baca mak dia duk cakap yang bukan2, mencaci sana sini, camna tu? Camna nak bagu contoh yang baik tuk anak2..huhu..Nauzubillah.

Tapikan, kadang bila siti baca blogger2 yang dah agak glemer ni kan, ada gak diorg ni naik tocang sikit (tak semua yer). Takleh nak terima teguran orang lain, mesti ckp kita jeles ngan dia. Adoiiii.....walaupun kita glemer, tak semestinya kita tak buah salah k.

Satu jer nasihat siti buat blogger2 & siti sendiri. Bila kita rasa marah kat seseorang/sesuatu baik kita DIAM. Beristighfar banyak2. Bukan apa, bila kita dalam keadaan marah, syaitan itu lebih galak menguasai emosi marah kita. Sebab tu la kadang2, kita jadi lupa diri, lupa apa yang kita ucapkan/tuliskan. Tambah lagi kalau ada rakan2 yang duk tambah minyak..haruuuuu.

Kalau dua2 panas, sampai kesudah la tak setel. kalau nak cari yang mana salah, yang mana betul, memang takde la. Semuanya nak cakap dia jer yang betul. huhu..So, lebih baik DIAM. DIAM bukan bererti kita SALAH. Ok..dah2 la tu...cau cin cau.


30 comments:

iz-AnN عبداللطيف said...

betul siti...saya sokong...cream puff satu...hehehe

~Siti Hajar~ said...

betul siti... bila kita marah baik diam ATAU sy dgr dlm Hotfm, kalu kita marah ambik sekeping kertas, tulis apa yg kita xpuas hati tu, pastu dah reda marah buang la kertas tu...hehehe...blh ka gitu?

tak elok marah2 ni, nanti cepat dpt darah tinggi & muka cepat bkedut..hikhikhik

sesama blogger kita carik kwn bkn lawan..

hajarus said...

betul tu k.ct hajar sokong... itu la antara sebab hajar lebih sker wat n3 pasal xtvt hajar jer lam blog hajar... so lam mase yang same xde la nak kaco orang.... :)

saveme_zero said...

aku setuju dgn ko ct. apa2 pun..lbh baik berdiam diri.

SyidaMislan said...

setuju dgn siti hajar jugak!
buat ape nak marah2, nanti stress, muka cepat naik kedut, dah tak gojes tau!

mamalieyna said...

makin panas la siti...rasa tak best pulak kan..huhu..baik diam lah camni kan!

Yan said...

blogger glamer? yg mane ekk... yan cume tau blogger glemer cam sultan muzaffar, joe lee... tu glemer la.. klu ade lg glemer tak tau la hehehe.. tp derang glemer pasal hiburan jek..

kitatauke said...

sokong tuan tanah...nape smpi nak maki2 org????kl marah...lebih baik diam dr luahkan rase amarah tu....takot berlanjutan...

azila said...

agreed:)

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

blogger glamour yang mana satu tu ek???

Siti said...

Izan: nak cream puff mai umah yer.:)

Siti said...

Hajar: ha...betul gak tu Hajar..leh ilang stress gakkan wat gitu.

Siti said...

hajar: yer la kan..lebih senang wat entry psl diri sendiri..takde campur hal org lain.

Siti said...

savemo_zero: yer betul

Siti said...

Syida: sebab tu gojes yer, jrg marah..hahaha

Siti said...

Mamalieyna: hehe..panas berasap kan...hahaha

Siti said...

Yan: glemer sampai masuk surat khabar tu.....

Siti said...

Azila: thanks

Siti said...

Anje: hehehe....yg merah2 , yg masuk surat khabar..he3

idah @mama izzya said...

takut plk kan bloger gaduh sama blogger..x besh camtu..klau bleh kiter berblog ni nak tambah kawan...
istiqfar byk2..

Siti said...

Idah: tu la...huhu...siti pun takut...

Liessa said...

betul la siti...tiap org lain rasanye...bukan seme org suka ape yg kita tulis..n sepatutnye ape yg kita tulis jgn kait kan dgn org lain...cukup klu update tentang hal kita jer...tapi kadang2 ade jugak yg org salah ertikan...klu jd cam tu mmg terpulang pd org tuk menilai... tapi yg nyata ape yg kita update dlm blog adalah hak peribadi kita..tp skali kita dh tulis ,maknanye kita dh share dgn semua org...wahhh..cam panjang tulis komen...hik hik...

Mak Su said...

tq siti, betul tu.... cool :)

kella said...

ya setuju sangat!! Diam buka beerti takut atau berundur..
tapi itu adalah cara yang lebih berhemah untuk elakkan perkara itu berlarutan!
tak kemana pun kalau nak pangjan2 gaduh2.. nama pun jadi tak best! kan?
Kadangkala Diam itu adalah lebih baik! aihh.. cam pernah denga pula! hehehe.. tedi..

AYU said...

betul siti...jgn dilayan persaan marah tu..itu kan sifat syaitan. utk bloger2...drpd dok mengutuk bloger2 lain, kan lebih baik tulis ilmu2 yg bermanfaat, sekurang2nya dpt gak pahala...tak gitu?

Siti said...

Liesa: yup..setuju....

Siti said...

mak su: welcome!

Siti said...

Kella: tu la..kalau dua2 gaduh makin panjang jdnya

Siti said...

Ayu: Ha...betul tu. :)

firahadifa said...

agreed jugak.. tak tambah dosa and tak kurang pahala..