May 24, 2010

Alhamdulillah...9 oz++

Alhamdulillah, hasil perahan pagi tadi kul 10.00. Rezeki Wafi mencurah2 sejak akhir2 ni. Setelah mengalami kemerosotan susu hampir seminggu lebih. Sekarang perahan dah makin banyak lak setelah siti amalkan urutan ketika sesi mengepam. Terima kasih kepada rakan2 blogger yang byk memberi nasihat. Sekarang ni siti takde ambik apa2 supplement pun tuk tambahkan susu. Just makan seperti biasa & banyakkan minum air kosong.

Siti perasan, walaupun siti kat rumah ngan Wafi & menyusukan Wafi, breast still bengkak. Kat rumah pun siti kena selalu pump sekarang ni. Simpan sebanyak yang mungkin terutama untuk kegunaan bulan puasa nanti. Mana tahukan, susu berkurangan masa tu. Tapi, harap2 tak la merosot.

Niat siti kalau production susu still macam ni selepas puasa nanti, siti nak cari anak susuan. Yer la, kalau simpan banyak2 pun, tak muat peti ais lak nanti. InsyaAllah......



20 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

jelesnya...banyak tu...irfan dah 1 tahun 2 bulan..dia masih nyusu badan...kekadanng cam tak cukup jek...dia suka gayut...kena cari supplemen la...

Siti said...

Izan: ooo...irfan suka gayut yer..hahaha..sedap la tu...byk supplement yg ada..tapi kena cari yg sesuai nagn bdn kita..ada gak yg tak berkesan..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

bestnya...
still leh kluar susu tu...alhamdullilah..berkat kesabaran..

cari anak susuan eik..
hope ada yang sesuai..
ayu doakan yang terbaik utk ct

LYaFRINA said...

waa.. gud luck siti..
moga.. sus tu akan trus bkembang pesat yep!!

lya xbpluan nk bf asya.. huhuhu..susu lps pntang j mmg dh xde..mybe sbb x bf asya.. just smpat bg y kolestrom tu jer... tu pon lya usha gak nk bg..

Izan Ishak said...

siti,
haiyok2! seronok wafi dpt susu siti. makan banyak2 demi susu untuk wafi, jgn diet2 tau!

Zimah's Depart said...

waduh..nyum nyum..lumayan hasil..pagi ni zimah dpt hampir 6oz..sbb adam dah menyusu ngn byk pagi td..alhamdulilah..tu le persediaan bulan puasa..tp kan siti, mcm zimah ada pengalaman menyusu masa bln puasa..alhamdulillah..susu mmg UP hasilnya dari biasa..amalkan mkn kurma 3 biji sahur, berbuka..pastu minum oat dan air masak byk..milo..insyaALLAH..susu cukup utk anak..

SHAZA said...

alhamdulillah byk nya hasil perahan...efa pon still BF lagik.kalo perah letak dlm botol dia tak moh.nak ngempeng ajer!!!

Marsha~ said...

siti urut macam mana?? ajarleee.. ajarleeeeeeeeeeeeeeeee.... huhu

Siti said...

Siti Rahayu: Alhamdulillah...hehe..niat mcm tu..harap2 aada la yg sesuai kan..

-------------------------------------

Lya: terima kasih :)
takpe..nak buat camna kan...tapi asya dpt minum yg kolestron tu dah ok sgt...hehe

-------------------------------------

Izan IShak: Hehehe....adoi...mmg takde diet daj skang nih..

-----------------------------------

Zimah: waaa...byk jugak tu...siti pagi tadi tak pum..
terima kasih untuk tips yer..siti akan amalkan nanti.

-----------------------------------

Shaza: alhamdulillah..sama2 kita bfeed yer.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alhamdulillah..Byk tu..Rezeki Wafi..

Lily plak..semakin lama..susu semakin merundum..Qis nyusu pon x kenyang.. kejap2 nk susu..kejap2 lg nk susu..Pa lagi klu mlm..tak sampai 1/2 jam..bgn nk nyusu..mmg stiap mlm sejak kblkgn ni Qis asyik bgn nk nyusu..Maybe dia hisap2..tp air susu lily x kuar..kekdng klu Qis geram..sampai dia gigit jer tuh..pastu nangis..susu x kuar..

Skrg ni pon lily rasa cam putus asa..nk jer bg Qis minum susu tepung..Kesian tgk dia..nyusu x pernah kenyang..dh ler bdn kecik..mkn pon kurang..sedih sgt.. :((

Siti said...

Marsha: hahaha...sebelum pump kan..letak ibu jari kat celah ketiak..jari2 lain sokong bwh tek..urut dr bwh ketiak sampai ke puting..ulang beberapa kali...

& lagi satu ni..hehe...sensor ckit..bila dah rasa susu cam dah abis...stop pum..gentel2 sikit puting..bg ada rangsangan lagi..& continue pum..

harap membantu yer marsha.

Siti said...

Lily: adoi..sedih lak siti baca...usaha dulu yer..biasanya kalau kerap anak menyusu lagi byk susu.. try cuba cara yg siti bg kat marsha tu..mana tahu berkesan...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

alhamdulillah
rezeki rezeki
dulu2 masa rafiq baya2 wafi camnila..sonok tau pam2 tgk susu melimpah ruah keluar..

pernah sekali tu..pam2 sampai penuh then kene transer botol..wahh..syukur sgt!

go BF!

AYU said...

alhamdulillah...rezeki wafi..teruskan usaha..

IbuHakimHaikal said...

Alhamdulillah...rezeki wafi..ni yg bt lg semangat nak teruskan bf kan siti..hehe... ;)

~Siti Hajar~ said...

rezeki wafi masih melimpah ruah...Alhamdullillah..

sy ni susu dah makin menyusut, mmg la sy xpam, sy direct bf si Danies, munkin itu sbbnya kot... dulu mlm2 xpyh bgn bancuh susu sbb bf tp skrg dah kn bgn sbb susu xcukup...huhuhu...kecian Danies rasanya xlama lagi xdpt bf dah la...

hrp2 sempat la umur dabies 2 thn br stop bf

♥Azie♥ said...

REZEKI WAFI..BANYAKNYER SUSU..

mamalieyna said...

Alhamdulillah makin bertmbh2 rezeki tuk wafi kan..bagus la camtu..

herm..susah gak kalo ada anak susuan ni, tapi best la bertmbh sedara tuk wafi n kakak berdua tu..

Momma Mia said...

wah tahniah...susu meriah. Murah rezeki Wafi

Ruza Apparel said...

wow..bnyk tu...kita pon rasa isau gk ct..lately arissa cam xpuas susu..dia suka tekan muka kat B pastu mcm try nk isap bnyk2..kena urut sket2 baru dia ok.. tu tanda2 susu nak kurang ker?? uwaaa :((