Mar 11, 2009

Nasi Goreng Pattaya

Nasi goreng ni siti masak untuk dinner. Simple jer sebab stok lauk memang dah takde. Wat jer la nasi goreng kan...Cuma kali ni dipattayakan...hahahaha...

Nasi goreng masak la sesuka hati. Nak campak apa pun boleh. Lepas tu dadarkan dua biji telur. Siti pusingkan kuali tu bagi telur dadar jadi besar & nipis sikit. Lepas tu letakkan nasi goreng atas telur tadi, tutupkan ngan telur. Ambik pinggan letak atas nasi yg telah ditutupkan oleh telur..terlangkupkan kuali. Jadi la nasi goreng pattaya ni. Senangkan...

6 comments:

Noy said...

Siti...camner nak buat telur tu perfectly bungkus?kalau noy buat,gerenti koyak..terpaksa jadi telur dadar jer..nmpak sgt tak pandai masak

Siti said...

noy: ct guna 2 biji telur. letak minyak sikit jer. bila kuali dah panas, masukkan telur & terus angkat kuali & pusing2 kan kuali tu bagi telur jadi bulat. Jangan nipis sgt. tak payah balik telur tu. Pastu taruk nasi kat bhgn atas telur (telur takyah keluarkan dari kuali yer)..tutup ngan telur..bhgn atas ni mmg tak tutup sepenuhnya tau. terus ltk pinggan kat atas nasi (maksudnya kat dlm kuali tu la). pastu terlengkupkan kuali. masa ni..jadila mcm dlm gambar siti tu. harap dpt membantu.

takpe..noy try lagi..insyaAllah..bolehnye tu...

hezesuze said...

akan ku cubaaaaa....slalunye tang telur tu yg xjadi nye...

harap this time OK ....hehehe

Noy said...

owh...tutup ngan telur..bhgn atas tak tutup sepenuhnya...ni yg silap noy buat..noy selalu tutup penuh..patut koyak..TQ...

[-suziey-] said...

ting tong...siti..sy dtg bw pinggan kosong..nk mkn nasi goreng pataya tuh..ekkeekk:D

Siti said...

heze: cuba lagi..practise make perfect.

noy: heheh..cantik di luar tidak di dalam..hahaha

suzie: hahahaha..nak ambik sepinggan nasi goreng..