Mar 10, 2009

Mari Belajar..Hehehe..

Sekarang ni siti dah kena biasakan anak2 dengan buku & pensil especially kakak yg dah masuk 3 tahun. So, kena la rajin2 belikan buku tuk anak2. Adik tu kalau dapat buku & pensil, cam biasa la..menconteng jer la. Kakak lak, memula rajin la tulis yang ikut titik2 ABC tu. Siti tengok kakak ni cerewet sikit. Kalau boleh dia nak ikut titik tu betul2, kalau tulisan dia terkeluar dari titik2 tu, mesti dia nampak macam tak puas hati pastu cakap kat siti "ibu...tak cantik la yang ni".

Tapi diorg ni memula dapat buku memang semangat la. Bila dah lama sikit..lonyai la buku tu. Adik suka sangat koyak buku. Pastu kadang dia gi conteng dinding. Setakat ni dah 2 kali dia conteng dinding umah. Sabor jer la. Nasib baik leh ilangkan. Kakak dulu pernah sekali jer conteng dinding. Lepas kena marah..terus serik dah. Sekarang dia lak jadi tukang report kalau adik dia nak start conteng dinding, "Ibuuuuuu...tengok adik tu, dia nak conteng dinding ibuuu"..Hahahaha..




Sekarang ni siti dah belikan diorg meja kecik tuk belajar. kesian lak tgk diorg tertunduk2 mcm tu. Tapi cam biasa..memula jer semangat.. Lama2 meja tu jadi tempat diorg makan jer la.

4 comments:

CoNniE said...

sya sya pon tak penah conteng dinding lagi, sbb dah tau mommy sure marah die.. lama2 dia pon dah tau, nk conteng mesti ade kertas...

-iLLa- said...

waaa....3,4thn lg pun daku akan ngadap 2beradik tuh cm gini eh..ekeke

amna faqiha said...

wah..rajinnya dia...study elok2 yea

Siti said...

connie: bagus sya sya yer..jannah ni kalau kena tegur mmg dah tak buat. tapi batrisyia ni liat ckit.

illa: uik lambat lagi nak tambah tu..takpe..leh relaks2 dulu.

amna: thanks..sudi jenguk blog siti.