Jan 22, 2009

Sup Tulang..

Minggu lepas masa singgah pasar tani kat Bandar Kinrara, siti beli la sikit tulang lembu nih. Dah terbayang2 sup tulang ngan kuah cili kicap. Sedapnya....Setelah 2 hari terperuk dalam peti ais, baru la tulang tu jadi sup. Hehehehe...

Sup Tulang
1/2 kilo tulang lembu
1 paket sup bunjut (siti ambik yg mmg tuk sup tulang, so ada la segala kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga)
3/4 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Sedikit lada putih - ditumbuk
1 inci halia - di hiris
Daun sup
Garam

Cara:-

1. Rebuskan tulang bersana halia di dalam periuk hingga empuk. Kemudian masukkan sup bunjut & lada putih.

2. Di dalam kuali yg berasingan, gorengkan bwg merah & bwg putih hingga kekuningan. Masukkan separuh bawang goreng ke dalam periuk rebusan daging tadi. Perasakan dgn garam sebelum angkat. Hidangkan sup di dalam mangkuk & tabur daun sup dah lebihan bwg goreng.

No comments: