Jan 15, 2009

Roti Jala...

Roti Jala ni siti buat untuk breakfast sabtu lepas. Plan nya siti nak masak gulai ayam malam jumaat tu. Tapi dah balik lewat sebab keluar pegi makan nasi lemak antarabangsa, terus tertidur. So, pagi2 siti dah bangun tuk masak gulai sambil menjala. Kelam kabut jugak la. Roti jala ni dah byk kali siti buat, tapi still belum mahir lagi. Kalau makan roti jala dengan serawa durian, sedapnya......

Ni la rupa roti jala siti. Jangan gelak tau...Hehehehehe...
Roti Jala
2 cawan tepung
3 cawan air (kalau pekat tambah lagi air yer)
1 biji telur
garam
sedikit serbuk kunyit/pewarna kuning
esen vanilla (option)
Cara:-
Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar sehingga semua bahan sebati. Kemudian tapiskan ke dalam bekas. Sedia untuk menjala.

Gulai ayam ni yg paling simple siti buat. Yang penting rasa memang sedap.
Gulai Ayam
Ayam - dipotong kecil2
Kentang - Potong dadu sederhana besar
Minyak masak
1 labu bawang besar - dikisar*
2 ulas bawang putih - dikisar*
1 cm halia - dikisar*
10 tangkai cili kering - dikisar*
3 sudu serbuk kari
Air asam jawa/asam keping
Santan
Garam & Gula
Cara:-
Panaskan minyak dlm periuk. Masukkan bahan2 yg telah dikisar*. Tumis bahan kisar sehingga naik bau & agak kekuningan, masukkan cili & rempah yg telah dibancuh dgn sedikit air. Tumis sehingga rempah naik minyak/masak. Kemudian masukkan ayam dah sedikit air. Kacau ayam bersama rempah hingga rata kemudian masukkan air asam jawa/asam keping, garam & gula. Biarkan ayam bersama rempah sehingga ayam separuh masak. Seterusnya, masukkan kentang & santan. Kacau sekali sekala sehingga ayam masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidangkan.

2 comments:

Anil Wanina said...

isk.. jeles ngan ct ni.. pandai tul masak.. kena berguru ni...

Siti said...

hehhee...takde la terror sgt.main hentam jerk..