Ayam Masak Kicap & Serai
5/6 ketul ayam
Kicap manis cap kipas udang
1 labu bawang besar - dimesin halus
2 ulas bawang putih - dimesin halus
1 labu bawang besar - dihiris
Sedikit lada putih - ditumbuk halus
1 biji tomato - dibelah 4
2 batang serai - diketuk
Secubit garam
Cara:-
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang yg telah dimesin bersama serai. Setelah bawang hampir kekuningan, masukkan ayam. Kacau sehingga ayam nampak sedikit garing. kemudian masukkan lada putih & kacau sehingga sebati bersama ayam. Kemudian masukkan kicap & tambah air (agak2 sehingga ayam empuk). Apabila ayam hampir masak, masukkan bawang besar yang dihiris bersama tomato. Perasakan dengan garam (jangan terlalu banyak kerana kicap sudah mempunyai rasa manis & masin). Kacau sebentar & sedia untuk dihidangkan.
Taugeh Goreng & Hati Ayam
50 sen taugeh
3 ketul hati ayam - dipotong kecil
2 ketul tauhu - dipotong 6 & digoreng
1 batang karot - dipotong kecil
sedikit lada putih - ditumbuk
1/2 labu bawang besar - dihiris
2 biji bawang putih - dihiris
garam secukup rasa
Cara:-
Panaskan minyak dan masukkan bawang besar & bawang putih. Tumis hingga layu. Kemudian masukkan hati ayam & lada putih. Kacau sebati sehingga hati ayam separuh masak. kemudian masukkan karot. Apabila hati ayam & karot hampir masak, masukkan taugeh & tauhu yg telah digoreng terlebih dahulu. Perasakan dengan garam. Jangan biarkan taugeh ditumis terlalu lama. Ini akan menyebabkan taugeh menjadi terlalu lembik.
Sambal Belacan versi Siti
15 tangkai cili padi
1 sudu besar belacan - dipanggang di atas api terlebih dahulu
Garam, gula & perasa
1/2 buji tomato - didadu halus
Cara:-
Tumbukkan cili padi bersama garam, gula & perasa. setelah lumat, masukkan belacan. Akhir sekali masukkan tomato.
1 comment:
terliur tgk masakan ct nih... tak sabar rasanya nak balik buke pose kat umah nih... :P
Post a Comment