Kalau ingat kat gulai kawah Terengganu, memang meleleh air liur. Sedapnya la. Daging dipotong besar2, kadang2 dicampur sekali dgn tulang. Masakan yg simple, tapi mmg sedap. Kalau balik kampung dekat Terengganu time Raya Haji, InsyaAllah dapatlah makan gulai kawah. Last sekali siti makan awal tahun lepas masa mak saudara siti yg tinggal kat Terengganu buat kenduri doa selamat.
Siti berpeluang la buat gulai kawah ni bila kawan siti dari Mama Club bagi siti rempah gulai kawah. Maknya tu memang pandai buat rempah ni. Dah lama jugak dia bagi kat siti. Siti masukkan dalam bekas kecil2 dan letak dlm freezer. Boleh tahan lama. Buatnya pun senang. Cuma tumiskan rempah gulai kawah tu, masukkan daging, santan & kentang. Perasakan dgn garam & gula. Memang senang kalau dah ada rempah segara nih. Hehehe...
No comments:
Post a Comment