Jan 30, 2009
Laksa Lemak Terengganu..
Laksa ni siti buat masa kat kampung gak. Punya la teringin nak makan, pujuk la mak suruh buat. Siti pernah gak buat laksa nih. Tapi, bila dah ngan mak nak la gak suh mak buat. Saja nak manja2. Hahahaha..Laksa lemak ni mmg asal dari pantai timur, Terengganu/Kelantan. Siti sekeluarga mmg asal dari Terengganu. Tapi dah lama menetap di Kuantan. Laksa Terengganu ni sebenarnya ada dua, satu yg kuah putih mcm ni (yg sama mcm mkn dgn laksam tu), lagi satu yg kuah merah tu. Apepun, dua2 jenis kuah siti suka.
Laksa Lemak Terengganu
1 paket laksa - direndam & direbus sehingga lembut
6 ekor ikan sardin/kembung - direbus & diambil isi*
3 cawan santan - dari sebiji kelapa*
3 ulas bawang merah - ditumbuk*
2 ulas bawang putih - di tumbuk*
Sedikit belacan*
1 keping asam gelugor/keping*
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk*
Garam
Untuk ulaman - diracik/hiris halus
Taugeh
Kacang panjang
Timun
Boleh juga tambah sayur2an lain yg sesuai seperti kobis & bunga kantan.
Sambal - ditumbuk
Cili padi
Garam
Belacan
Cara:-
1. Masukkan semua bahan2 kuah* ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak. Perasakan dengan garam.
2. Di dalam pinggan, hidangkan laksa bersama kuah. Tabur segala bahan2 ulaman. Tambah sambal jika suka lebih pedas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment