Feb 13, 2009

Spaghetti Bolognese


Disebabkan semalam dah plan tuk kemas rumah & lipat baju, siti masak spaghetti ni jer la tuk dinner. Senang jer kan. Anak2 suka betul makan ni terutama kakak yg banyak kali menambah. Siti tak berapa gemar sos spaghetti yg dah ada kat market tu. Rasa dia takleh masuk sgt. Tekak melayu kan. Mesti nak ada citarasa melayu jugak.

Spaghetti Bolognese
250g daging cincang
Cendawan butang - dihiris nipis
1 biji tomato - dicincang
1/2 cawan tomoto puree
1 labu bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu cili kering yg telah dimesin
2 sudu sos cili
Mix herbs
Garam & gula secukupnya
Minyak tuk menumis

Cara:-
1. Panaskan minyak, masukkan bawang. Tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan cili & tumis sehingga cili garing.
2. Kemudian masukkan daging cincang. Masak sehingga daging empuk.
3. Masukkan tomato puree & tomato cincang. Tumis sebentar.
4. Masukkan sos cili & cendawan butang. Kalau pekat boleh tambahkan air. Perasakan dengan garam & gula.
5. Hidang spaghetti di atas pinggan. Curahkan kuah & tabur mix herbs.
Posted by Picasa

4 comments:

CoNniE said...

waaa.. bestnyer.. dah lama tak buat.. terliur lak tgk nyer.. isk isk isk...

hezesuze said...

nengok cam best je..tp ze x berapa suke la spegeti...poyokan...

anw, suke sgt blog ni coz citer pasal mkn je..wlpon tgh on diet gitew....

[-suziey-] said...

yes la..its about food lagi dan lagi dan lagi..hehehe..

i like!!

Siti said...

hahahaha..nampak sgt org yg bukak blog ni kuat makan dan makan dan makan...hehehhe