Feb 4, 2009

Nasi Dagang

Nasi dagang ni siti buat atas permintaan papa. Hari sabtu lepas papa pergi pasar borong, pastu dia beli 2 ekor ikan tongkol. Terkejut siti. Tiap2 hari kena masak ikan tonggol la nampaknya. Pastu hari ahad tu, tetiba papa cakap " ibu, kalau buat nasi dagang sedap gakkan". Hehehehe, patut la beli ikan tongkol, ada udang di sebalik mee rupanya.

Nasi Dagang
3 cawan beras wangi*
1 cawan beras pulut* (*direndam semalaman)
3 cawan santan - dari 1 biji kelapa
Bawang merah - dihiris halus
Halia - dihiris halus
Halba
Garam

Cara:
1. Toskan beras dan masukkan dalam kukusan yg berlubang. Kukus sehingga separuh masak.
2. Keluarkan beras dari kukusan dan masukkan ke dalam bekas. Siramkan dengan santan yang telah digaul dengan garam sehingga rata. Masukkan semula dalam kukusan.
3. Setelah nasi benar2 masak, keluarkan dan siramkan dengan santan untuk kali kedua. Campurkan juga bawang merah, halia & halba. Gaul rata & sedia untuk dihidangkan.

Nota: Biasanya siti akan masukkan nasi ke dalam rice cooker & keep warm untuk mengekalkan kepanasan nasi & membuatkan nasi lebih lembut.

Siti dah try byk cara wat gulai ikan tongkol ni. Dari yg simple jer sampai la yg agak byk bahan2 dia. Tapi siti rasa yg ni paling sesuai & sedap tuk makan ngan nasi dagang ni.

Gulai Ikan Tongkol/Aya
Ikan tongkol secukupnya - dibersihkan & direbus bersama garam & asam keping
3 cawan santan - dari sebiji kelapa
3 sudu rempah kari ikan
10 tangkai cili kering - dikisar
Bawang merah/besar & bawang putih - dikisar
1 keping asam gelugur/keping
Jintan manis, jintan putih & kentumbar - di kisar kering
3 tangkai cili merah
Garam & gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara:-
1. Di dalam kuali, panaskan minyak. Tumis cili yg telah dikisar sehingga naik minyak. Kemudian masukkan cili merah. Tumis sebentar & angkat.
2. Di dalam periuk, tumiskan bawang, jintan2 & ketumbar sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh dengan sedikit air. Tumis hseingga rempah benar2 masak & naik minyak.
3. Kemudian masukkan santan & asam keping. masak sehingga mendidih. Santan perlu dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak.
4. Setalah santan mendidih, masukkan cili tumis tadi. Kacau sebentar.
5. Kemudian masukkan ikan tongkol. Perasakan dengan garam & gula. Biarkan sehingga medidih sebentar. Sedia untuk dihidang.

Acar Mentah
Karot - dihiris nipis & panjang
Timun - dihiris nipis & panjang
Cili merah - dihiris nipis
Bawang besar - dihiris nipis
Cuka masakan
Garam & Gula

Cara:-
1. Sebatikan cuka masakan, garam & gula. Kemudian masaukkan bahan2 acar. Gaul hingga semuanya mesra & sebati.

P/S: resepi nasi dagang nasi la siti bagi yer.

No comments: