Lemak Cili Api Daging Cincang + Umbut Kelapa
400g daging cincang
Umbut kelapa - dihiris nipis
2 cawan santan
Bawang merah & bawang putih - dikisar
Cili padi - ditumbuk
Serbuk kunyit
1 batang serai - diketuk
1 keping asam keping/gelugur
Garam & gula
Cara:
1. Rebuskan daging cincang sehingga lembut & air kering sedikit.
2. Masukkan santan, serai, bawang, serbuk kunyit, cili padi & asam keping. Masak sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan umbut kelapa. Biarkan selama lebih kurang 5 minit. Perasakan dengan garam & gula. Sedia untuk dihidang.
8 comments:
sdptnya lemak cili api daging...i like
salam singgah:)
salam suzie, thanks sudi singgah yer..
huuuu sdp nyerr... tiba2 teringat masakan ibuku di kg.. huwaaa... rinduyerr....
yang tak best masak daging ni, kena rebus lama kan..tapi husband suka daging
nyum.. nyum... pesal tak antar umah... hiks.. :P
noy, a'ah kena lama rebus..ni mmg byk kali gak isi air..tambah lg daging cincang ni ada urat2 n lemak2 dia tu.
wanli, kalau la umah wanli dekat..ct dah roger suh mai ambik..
emm nak try jgak la...lom buat lg lemak cili api daging cincang...harusssss ku coba...hehe
Post a Comment