Feb 25, 2009

HFMD ker???

Nak citer pasal anak2 ni. Pagi Ahad lepas siti ternampak kat tangan adik ada naik lepuh2. Tak byk la, dalam 4/5 biji. Siti ingat kena chicken pork (CP). Tapi, anak2 siti dah pernah kena CP sebelum ni. Pastu cek2 lagi, tengok kat kaki pun ada gak. Naik risau lak siti. Pastu siti suh papa cek. Dia cakap maybe CP yg keluar hari tu tak habis kot. Tunggu petang sikit, tengok macamana.

Pastu bila petang tu tgk mcm dah byk sikit naik lepuh2 tu.Cuma kat tangan & kaki jer. Kat badan memang takde. Siti cek dalam mulut, ada bintik2 putih. Baru terfikir, maybe adik kena HFMD. Pastu gi la cek kat klinik. Doc cakap bukan HFMD. Maybe gatal2 biasa. Lega la sikit rasanya. Tapi sedih gak la. Tak sampai sebulan hantar kat nursery, dah jadi camni.

Hari isnin siti hantar jer la anak2 kat nursery macam biasa. Tengahari tu cikgu diorg call, ckp adik mcm ada tanda2 kena HFMD. Huhuhu...kakak lak dah start naik gak cam biji2 gatal tu.
So, siti balik ambik adik bawak lak gi klinik kesihatan putrajaya. Doc kat situ pun tak pasti samada HFMD ker tak. Waaaaaa.....tak tahu nak cakap camna dah. Semer doc tak pasti. Siti apa la lagi.

So, hari selasa siti cuti la, jaga anak2 kat rumah. Adik & kakak nampak OK jer. Aktif, makan pun byk. Ermmmm...Lepuh2 tu dah tak keluar lagi. Dalam mulut pun takde lak ulser. Alhamdulillah, lepuh tu pun dah makin baik & mengering. So, hari ni siti tinggalkan anak2 ngan papa lak. Gilir2 la kena jaga. Siti lak minggu ni busy yg teramat dengan kerja. Pening dah kepala ni. Dalam hati duk fikir nak berhenti jer kerja, jaga anak2 kat rumah. Huhuhu..InsyaAllah, impian akan jadi kenyataan.

3 comments:

[-suziey-] said...

o really...siannya..hope everything will be fine..jgn tensen2 eh siti..nnti lg serabut :)

hezesuze said...

moge cepat smbuh ek...now mmg musim demam la...sakit kuku & mulut la...

hope sumenye ok yea...xyah la smpai nak bhenti keje...hehehehe

Siti said...

suziey: thanks yer.
heze: thanks..niat nak brenti kerja memang dah lama. ta[i tak tahu la baper lama lagi kena tunggu.