Dinner yang paling simple dan cepat untuk dimasak. Ni gara2 papa yang dah kelaparan balik dari kerja. Siti pun tak dapat nak fikir panjang nak masak apa. So, siti terpaksa la masak lauk2 yang mudah jer.
Ikan singgang ni kalau makan ngan nasi panas2, ada pulak sambal belacan atau budu..huhu...memang bertambah2 la makan nasi. Siti rasa ikan singgang ni lauk org2 pantai timur belah terengganu & kelantan.
Singgang Ikan Tongkol
3 keping ikan tongkol
1 keping asam gelugur/keping
Bawang merah & bawang putih - dihiris
3 tangkai cili merah (nak guna cili padi pun boleh)
1 cm lengkuas
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Air
Cara:
1. Rebuskan air di dalam periuk bersama2 bawang, lengkuas & serbuk kunyit. Bila air mendidih, masukkan ikan, cili merah & asam keping. Biarkan sehingga ikan masak & perasakan denagn garam.
Terung Goreng Bercili
1 batang terung panjang
Sedikit ikan bilis
Bawang besar & bawang putih - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
Sedikit air asam jawa
Garam & gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara:
1. Terung dipotong nipis & digoreng.
2. Tumiskan bawang di dalam kuali sehingga naik bau. Masukkan cili & tumis lagi sehingga naik minyak. Kemudian masukkan air asam & ikan bilis. Perasan dengan garam & gula.
3. Susun terung di dalam pinggan. Curahkan sambal cili di atas terung tadi.
1 comment:
simple2 gak janji sodappp...
yammi yammi...
Post a Comment