Singgang Ikan Tongkol
3 keping ikan tongkol
1 keping asam gelugur/keping
Bawang merah & bawang putih - dihiris
3 tangkai cili merah (nak guna cili padi pun boleh)
1 cm lengkuas
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Air
Cara:
1. Rebuskan air di dalam periuk bersama2 bawang, lengkuas & serbuk kunyit. Bila air mendidih, masukkan ikan, cili merah & asam keping. Biarkan sehingga ikan masak & perasakan denagn garam.
Terung Goreng Bercili
1 batang terung panjang
Sedikit ikan bilis
Bawang besar & bawang putih - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
Sedikit air asam jawa
Garam & gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara:
1. Terung dipotong nipis & digoreng.
2. Tumiskan bawang di dalam kuali sehingga naik bau. Masukkan cili & tumis lagi sehingga naik minyak. Kemudian masukkan air asam & ikan bilis. Perasan dengan garam & gula.
3. Susun terung di dalam pinggan. Curahkan sambal cili di atas terung tadi.
1 comment:
simple2 gak janji sodappp...
yammi yammi...
Post a Comment