Feb 19, 2009

Lempeng & Sambal Sardin

Bila buat lempeng ni teringat lak kat ayah siti yang suka makan lempeng especially kalau dicampur dengan kelapa muda. Kalau time ayah teringin nak makan, mesti dia sendiri akan ambik kelapa & parut. lepas tu suruh mak buatkan lempeng. Rindunya saat tu.
Tapi, lempeng siti ni lempeng biasa jer. Yang paling simple sekali & cicah dengan sambal sardin.

Lempeng
3 cawan tepung
2 cawan air - tambah air jika perlu
Garam & Gula secukupnya
Minyak

Cara:
1. Bancuhkan tepung bersama air, garam & gula. Kepekatan seperti kita nak buat jemput2 tu.
2. Panaskan kuali, letak sedikit sahaja minyak. Tuangkan satu senduk bancuhan tepung di atas dalam kuali. Ratakan seperti gambar di atas. Balik-balikkan sehingga lempeng masak.

Sambal Sardin
1 tin sardin
2 biji kentang - dipotong dadu & direbus hingga empuk
5 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu cili kering yg telah dikisar
1/4 cawan air asam jawa
Garam & gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang & cili kisar sehingga naik bau. Masukkan air asam.
2. Masukkan sardin & hancurkan ikan sardin sedikit.
3. Kemudian masukkan kentang. Kacau rata. Kalau suka boleh letakkan bawang besar yang telah dihiris bulat2. Perasakan dengan garam & gula. Sedia untuk dihidang.

3 comments:

♥ Mrs. C ♥ said...

Siti.. terror btl masak eyhh. hehehe..

Siti said...

connie: masak yg simple camni boleh la..hehehe

Suziey Ahmad said...

terliur la nengok smbal sardin tuh:D