Tapi, lempeng siti ni lempeng biasa jer. Yang paling simple sekali & cicah dengan sambal sardin.
3 cawan tepung
2 cawan air - tambah air jika perlu
Garam & Gula secukupnya
Minyak
Cara:
1. Bancuhkan tepung bersama air, garam & gula. Kepekatan seperti kita nak buat jemput2 tu.
2. Panaskan kuali, letak sedikit sahaja minyak. Tuangkan satu senduk bancuhan tepung di atas dalam kuali. Ratakan seperti gambar di atas. Balik-balikkan sehingga lempeng masak.
1 tin sardin
2 biji kentang - dipotong dadu & direbus hingga empuk
5 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu cili kering yg telah dikisar
1/4 cawan air asam jawa
Garam & gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara:
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang & cili kisar sehingga naik bau. Masukkan air asam.
2. Masukkan sardin & hancurkan ikan sardin sedikit.
3. Kemudian masukkan kentang. Kacau rata. Kalau suka boleh letakkan bawang besar yang telah dihiris bulat2. Perasakan dengan garam & gula. Sedia untuk dihidang.
3 comments:
Siti.. terror btl masak eyhh. hehehe..
connie: masak yg simple camni boleh la..hehehe
terliur la nengok smbal sardin tuh:D
Post a Comment