Feb 10, 2009

Moist Chocolate Cake

Moist Chocolate Cake versi kukus ni siti wat minggu lepas sebelum bertolak balik ker rumah mak mertua kat Sg Besar, Selangor. Boleh la menjamu ipar duai & anak2 sedara kat kampung. Selalunya siti kukus jer dalam spring foam macam tu. Tapi kali ni letak dlm muffin cup ni lak. Senang sikit nak makan kan.

Resepinya mesti la dari Kak Zaiima. Siti setia ngan resepi ni sebab memang menepati citarasa siti & anak2 la. Siti copy jer la yer.

Kek Coklat Kukus Zaiima
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak (siti pakai 1 cawan marjerin cair)
½ cawan susu manis
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur

Cara:
Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.
Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je). Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan . nak bakar pun boleh.. 1 jam atau lps sejam cucuk tgh dia.. kalo kalo x melekat dh masak ler tu..

Sebelum kukus, siti taburkan coklat chip (bila dah kukus, cair lak coklat chip tu. hahahha), Ada juga yang siti letakkan blueberry filling.










Dah siap masukkan dalam bekas tuk buat balik kampung.

Yang merasmikan mesti lah anak2. Suka betul bila ibu dia buat kek. Kakak lak asyik mintak buatkan kek jer. Ibu dia ni lak bukannya rajin sgt. Hehehehe..

3 comments:

CoNniE said...

uiii... sdp nyer choc tuu... kite mmg suke choc..

kite kalo kek2 ni tak pandai buat.. ehhehehe...

hezesuze said...

mak aiiii sodapnye...terliuh kojap..hehehe

samelah kita connie oiii...pandai mkn je..ahkssss!!!

Siti said...

connie & heze, siti pun dulu2 liat gak kalau nak buat kek ni. tapi kek yg ni mmg senang nak buat. tambah lg anak2 pun suka.