Laksa Penang
1 bungkus laksa - siti beli yg dah siap. cuma rebus kejap jer.
5 ekor ikan sardin/kembung
1 batang bunga kantan - dibelah 4
Daun kesum
1 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
3 cawan air - utk kuah
1 sudu otak udang
2 keping asam keping/gelugur
Garam
Bahan ulam2an
Timun - dihiris halus + panjang2
Bawang besar - dihiris nipis
Cili merah - dihiris
Limau kasturi - dibelah 2
Telur rebus
Cara:-
1. Ikan direbus bersama 2 cawan air, 2 keping asam keping & garam. Isi ikan ditumbuk (siti tak suka isi ikan terlalu hancur) & tulang ikan dikisar bersama air rebusan tadi.
2. Di dalam periuk, masukkan semua bahan2 kuah. Biarkan mendidih & perasakan dgn garam.
No comments:
Post a Comment