Feb 5, 2009

Laksa Penang

Smalamkan masa drive balik kerja, dalam hati tuk fikir "sedapnya kalau dapat makan laksa penang". Lepas jer ambik anak2 terus gi kedai beli laksa. Ikan dah ada kat umah. Sampai jer rumah terus gi dapur wat projek masak laksa penang. Hehehe...


Laksa Penang
1 bungkus laksa - siti beli yg dah siap. cuma rebus kejap jer.
5 ekor ikan sardin/kembung
1 batang bunga kantan - dibelah 4
Daun kesum
1 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
3 cawan air - utk kuah
1 sudu otak udang
2 keping asam keping/gelugur
Garam

Bahan ulam2an
Timun - dihiris halus + panjang2
Bawang besar - dihiris nipis
Cili merah - dihiris
Limau kasturi - dibelah 2
Telur rebus

Cara:-
1. Ikan direbus bersama 2 cawan air, 2 keping asam keping & garam. Isi ikan ditumbuk (siti tak suka isi ikan terlalu hancur) & tulang ikan dikisar bersama air rebusan tadi.
2. Di dalam periuk, masukkan semua bahan2 kuah. Biarkan mendidih & perasakan dgn garam.

No comments: