Bahan-bahan (kuah):
400 gm ayam – dipotong kecil-kecil
200 gm isi kerang
3 sudu besar serbuk kari daging – dibancuh dengan sedikit air
2 sudu besar cili kisar
1 1/2 kotak santan (200ml) - guna santan fresh pun boleh
sedikit air asam jawa
2 tangkai daun kari
Bunga cengkih & kayu manis secukupnya
1 labu bawang besar – dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
Tauhu yg telah digoreng
Garam & gula secukupnya
Bahan-bahan lain & hiasan :
Mee kuning - dicelur & ditos
Taugeh – dicelur
Sawi – dipotong 1 inci & dicelur (takde stok)
Telur rebus – dibelah dua
Fish cake – digoreng dan hiris
Cili merah – dihiris halus
Limau kasturi secukupnya - dibelah dua (takde stok, siti pakai limau nipis)
Cara-cara:
Untuk kuah :
1. Tumis daun kari, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Masukkan bawang dan tumis hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari, cili kisar & air asam jawa dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam dan gaul rata bersama rempah. Biarkan sebentar.
4. Masukkan santan dan masak lagi hingga ayam empuk.
5. Akhir sekali masukkan kerang, tauhu, garam dan gula
6. Biarkan hingga mendidih sebentar & tutup api.
Cara hidangan:
Dalam mangkuk, letakkan mee kuning, taugeh, sawi, fish cake dan telur rebus di atasnya. Tabur cili merah, perahkan limau kasturi dan tuangkan kuah. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment