Feb 5, 2010

Pau Kacang


Dah lama jugak siti buat pau kacang ni. Baru ada masa nak posting ni.
Saja nak share resepi yang siti guna. Alhamdulillah...menjadi dengan gebunya. Resepi pau ni siti cedok dari umah kak ummie (terima kasih). Resepi asal tak pasti datang dari mana yer. Setakat ni, memang siti setia ngan resepi ni jer. Siti pernah jugak guna resepi yg sama ni tuk buat roti. Guna cara yang sama, cuma masukkan jer dlm oven. Siti copy & paste resepi dari umah k ummie jer la yer (halal yer k ummie).

Bahan:- (lebihkurang 20 biji)
  • *12gm yis
  • 500gm tepung pau/hong kong flour
  • 4 sudu teh double action baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 220ml air
  • 6 sudu besar gula
  • 5 sudu besar shortening
  • Inti kesukaan -siti letak inti kacang merah
Cara-Cara:-
  1. Campurkan yis dan air, kacau. Biar selama 15min.
  2. Ayak tepung dan double action baking powder.
  3. Masukkan garam n gula, gaul rata. Buat lubang di bahagian tengahnya.
  4. Letak campuran yis tadi n gaul rata.
  5. Masukkan shortening n uli hingga jd doh yang licin dan tidak lekit di tangan. Tutup n perap selama 1-1 1/2 jam.
  6. Kemudian keluarkan adunan dan tumbuk2 dan uli sebentar.
  7. Ambik doh, letak inti dan bulatkan. Letak atas kertas minyak yang dipotong kecil2...rehatkan selama 15min.
  8. Kukus selama 12-15 minit.



No comments: