Feb 10, 2010

Kronologi Kelahiran Wafi (Part 2)



27/11/2009

Siti terjaga pukul 4 pagi. Ermm..macam ada contraction, sakit perut terus menangkap ke bahagian pinggang & pinggul, sekejap jer lepas tu hilang. Terdetik dalam hati "eh, dah start sakit nak bersalin ker". Contraction tak kuat sangat, so siti sambung lagi tidur.

Lebih kurang pukul 5 pagi siti terjaga lagi. Sakit yang sama datang lagi. Siti sambung lagi tidur sebab contraction tu tak kuat sangat. Tapi kali ni siti dah siap2 nak set jarak masa contraction tu. Pukul 5.30 siti terjaga lagi, ada lagi contraction. Masa tu siti sorang jer tidur dalam bilik tingkat atas. Papa & anak2 tidur kat hall depan tv kat tingkat bawah. So, siti turun pegi kat papa, tapi siti tak kejutkan papa. Cuma duduk jer kat kerusi. Papa terjaga & tanya siti " ibu dah nak bersalin ker?. Siti cakap " Entahla papa. Macam ada sakit tapi tak kuat sangat. Rasanya bukan nak bersalin kot".

Siti naik semula kat bilik & sambung tidur lagi. Pukul 6 lebih, siti bangun tuk solat subuh. Lepas solat, siti duduk2 sambil tgk jam. Contraction dah dalam 20 minit sekali. Tapi siti still tak confident lagi yang tu sakit nak bersalin selagi takde keluar tanda. Walaupun dah anak ketiga siti still lupa camna rasa sakit nak bersalin tu. Kalau ikutkan anak2 sebelum ni mmg keluar tanda darah dulu.

Pukul 7 camtu siti masuk bilik air & tengok dah ada keluar darah sikit. Sah la siti dah nak bersalin. Siti bagi tau papa dah ada tanda. Papa tanya nak gi hospital ker?. Siti cakap biarla dulu. Siti suruh papa siap2 tuk pergi sembahyang raya. Papa sempat tanya, nak beli ayam ker tak sebab semalam kan siti cakap nak makan lemang ngan ayam masak merah. huhu....nampaknya tak sempat la nak masak.

Masa papa pergi sembahyang raya, siti mandikan Jannah & Batrisyia siapkan diorg pakai baju cantik2. Lepas tu siti pulak bersiap-siap tuk pergi hospital. Masa ni contraction dah dalam 15 minit sekali. Tapi sakitnya takde la kuat sangat. Siti still boleh tahan. Dalam pukul 9 papa balik dari sembahyang, siti ajak papa pergi hospital. Time ni masalah tiba, sebab takde orang nak jaga Jannah & Batrisyia. Kakak ipar & adik ipar yang duk kat sini semuanya balik kampung. Tak expect la pulak nak bersalin time hari raya. Nak tanya jiran2 macam tak sampai hati sebab diorg mesti nak beraya. Siti dah sedih...huhu..Kalau Jannah & Batrisyia ikut siti pergi hospital, mesti papa tak boleh temankan siti masa siti nak bersalin. Waaaa..dah keluar air mata...Siti masih belum kuat nak duduk dalam labour room tu tahan sakit sorang2. Tapi, papa cakap nak buat macamana...terpaksa la. Lagi la siti menangis..huhu...

Tapi Allah Maha Besar, tetiba siti teringatkan seseorang......

Bersambung...

No comments: