Feb 8, 2010
Kek Gula Hangus
Hari sabtu lepas try buat kek gula hangus ni. Siti memang suka makan kek ni. Dulu2 mak selalu order ngan jiran kalau time raya. Dah lama siti print resepi kek ni. Baru ni ada masa nak buat. Memang puas hati dapat makan hasil air tangan sendiri. Anak2 pun suka makan kek ni. Resepi ni siti ambik dari myresepi, tapi dah lupa siapa punya...ampun yer..kalau tuan resepi terbaca kat blog siti ni, bagitau la yer siti.
Bahan-bahan ( 6 orang ):-
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camt soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb mentega
Cara-cara:-
1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam" (Siti bakar dlm oven suhu 165 darjah celcius, selama lebih kurang 25 minit).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
wow... sempat juga akak wat kek ek... rajin sungguh laaaa...
sedapnyer...
nak try gak la...
hajar: heheh..kalau ada mas terluang tu..bosan2..akak buatla jugak..saja layan anak2..
qaseh: try la..mesti puas hati
wah! pakar masak sudah tiba...huhu
thank u share resepi nie....
ada masa nanti, nak cuba jugak la...
Post a Comment