Sep 16, 2009

Tumis Cuka Ikan Tongkol



Tumis cuka ikan tongkol ni siti masak tuk dimakan bersama petola masak bening kat bawah nun. Selalunya ikan tongkol ni siti maska sambal macam biasa jer, takpun singgang atau gulai. Tapi kali ni buat kelainan sikit. Rasa masakan ni ada sedikit pedas, manis & masam. Memang membangkitkan selera. Jannah makan banyak betul lauk ni.


Bahan2:-
3 keping ikan tongkol - direbus bersama asam keping & sedikit garam
4 batang cili besar*
1 labu bawang besar
*2 ulas bawang putih*
1 biji tomato*
2 sudu cuka makan*
1 sudu gula*
1 sudu kecil garam*
Minyak untuk menumis

Kisar bahan2 bertanda*

Cara:-
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan ikan tongkol bersama2 air rebusan. Masak sehingga kuah menjadi sedikit pekat.Sedia untuk dihidangkan.

No comments: