Sep 8, 2009

Masak Lemak Pucuk Meranti

Pertama kali ni siti masak pucuk meranti ni. Sebelum ni memang siti tak pernah kenal apalagi nak makan. Ni papa beli masa gi pasar. Memula tengok siti duk termenung. Apa la siti nak buat ngan daun ni. Siti tanya papa, dia cakap masak lemak jer. Hehehe..rupanya leh tahan gak rasa dia..ada rasa pahit2 sikit.

Bahan-bahan:-
1 ikat pucuk meranti
1 ekor ikan kembung/sardin - direbus dengan asam keping & asingkan isi ikan
1/2 biji bawang besar
sedikit lada hitam
sedikit belacan jika suka
1 cawan air
1/2 kotak santan pekat
Garam & gula

Cara:
1. Tumbukkan isi ikan, lada hitam, bawnag besar & belacan.
2. Di dalam periuk, masukkan air, bahan2 yg telah ditumbuk & santan pekat. Kacau sehingga mendidih.
3. Masukkan pucuk meranti. Perasakan dengan garam & gula. Masak sehinnga pucuk meranti layu.

3 comments:

ain said...

sedapnya siti..lama akak tak mkn pucuk meranti.

ZaiY said...

salam siti, maaflah dah lama tak nyinggah sini. harap siti sihat. daun meranti tu mmg sedap, sy pun kenal pucuk tu sejak kawinlah sbb kat umah MIL ada pokokni. buat tumis goreng + ikan bilispun sedap juga.

Siti said...

k ain: mmg sedap..lenkali leh beli lagi...tak cuba kita tak tau kan..

k zaiy: hehe..takpe2...oo..goreng gitu pun sedap yer..nanti leh try.