Kali kedua siti buat murtabak mini. Senang jer nak buatnya. Boleh buat banyak2 & frozenkan. Anak2 memang suka sangat makan. Asalnya Siti cedok resepi dari MyResepi. Tapi masa buat kali ni, siti dah ingat2 lupa dah resepi asalnya. So, siti edit la ikut suka siti yer. Apepun tetap rasa murtabak la.
Bahan-bahan:
Kulit popia secukupnya
Inti Murtabak:
300g daging cincang
2 biji kentang - dipotong dadu & direbus empuk
1 biji bawang besar-dipotong dadu
2 ulas bawang putih-dipotong dadu
4 sb rempah kari - campur sedikit air
garam & gula secukup rasa
1 biji bawang besar -potong nipis2
2 biji telur atau secukupnya
Cara:
1. Tumiskan bawang sehingga layu. Masukkan rempah kari. Tumis rempah kari sehingga naik minyak.
2. Masukkan daging cincang. Masak sehingga daging empuk, masukkan kentang.
3. Perasakan dengan garam & gula. Kacau sehingga kering. Biarkan sejuk.
4. Campurkan inti yang telah sejuk bersama bawang dan telur. Kacau rata.
5. Ambil sekeping kulit popia. Letakkan inti murtabak tadi & bungkus seperti membungkus popia.
6. Goreng hingga kekuningan.
2 comments:
akak pun suka buat murtabak mini ni. senang nak ngappp!!
k ain:heheh...sama2..
Post a Comment