Sep 16, 2009

Masak Bening/Air Petola


Sayur petola ni memang sedap kalau masak bening/air. Tambah lagi kalau ada sambal belacan/budu & ikan goreng. Memang tak pandang kiri kanan la. Tapi kali ni siti gandingkan petola ni ngan ikan tongkol tumis cuka (next entry). Memang bertambah2 siti makan. Masak bening ni simple jer kan. Tapi takpe la. Since siti tengah rajin, siti letak la jugak resepinye.





Bahan2:-


1 batang petola - dihiris


1 gengam ikan bilis


1/2 labu bawang besar - dimayang


Sedikit lada hitam tumbuk


Garam


Air secukupnya (siti letak 2 cawan air)


Minyak masak





Cara:-


1. Panaskan sedikit minyak masak. Masukkan ikan bilis. Goreng sehingga separuh garing


2. Masukkan bawang & alda hitam. Tumis sehingga bawang sedikit layu.


3. Masukkan air & biarkan sehingga air mendidih. Kemudian masukkan petola. Perasakan dengan garam. Jangan masak petola terlalu lama kerana ia cepat lembik.

No comments: