Aug 24, 2009

Udang Galah Masam Manis (my style)

Sehari sebelum puasa siti mintak papa belikan udang galah. Dapat sekor pun jadila. Punya la teringin. Dah terbayang dalam kepala nak masak masam manis. Alhamdulillah, tercapai hajat siti bila papa bawak balik 4 ekor udang galah yg besor2 ni. Puas hati. jadilah juadah berbuka tuk hari kedua puasa. Makan lak bersama nasi beriani.

Bahan-bahan:
4 ekor udang galah besar
Serbuk kunyit
Garam

1 labu kecil bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu cili kisar
4 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
2 susu kicap soya cair
1 sudu madu
Minyak masak
1 labu bawang besar - dihiris bulat2

Cara:
1. Goreng udang yang telah diperap bersma garam & serbuk kunyit sehingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan dua sudu minyak masak. Tumis bawang sehingga terbit bau. Masukkan cili kisar & tumis sebentar.
3. Masukkan semua jenis sos bersama madu. Tambah sedikit air.
4. Masukkan udang bersama bawang besar yg telah dihiris bulat2. Kacau rata.
Jangan masukkan garam & gula kerana sos yang digunakan sudah cukup untuk memberikan rasa masin, manis & masam.

5 comments:

ain said...

sedapnyaaaa!!! akak pun suka mkn udang. tp kat umah akak, seafood kurang laku!!

MrsAdi a.k.a June said...

salam siti...lama tak jenguk blog siti yg meleleh air liur kalo menatap lebih 5 minit... sedap toooo udang galah merah menyala... sib baik time ni dh berbuka... ngeh ngeh ngeh.. cilok resepi leh. tahun dpn kot bole masak. :P

kak ina kl said...

salam siti..adussss mengancam sungguhlah kamu punya udang..

Siti said...

k ain: kalau mkn sorang2 mcm tak best jer yer..mkn ramai2 baru puasa hati..mkn sambil berebut

june: hehehe..tu la..lama kita tak borak2..uik..asal lak tunggu tahun depan..hahaha

k ina: meh ambik sekor..hahaha

S/U Biro Sosial Pewakas Malaysia said...

Sdap..da test resepi ni..ty share