Bahan-bahan:
4 ekor udang galah besar
Serbuk kunyit
Garam
1 labu kecil bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu cili kisar
4 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
2 susu kicap soya cair
1 sudu madu
Minyak masak
1 labu bawang besar - dihiris bulat2
Cara:
1. Goreng udang yang telah diperap bersma garam & serbuk kunyit sehingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan dua sudu minyak masak. Tumis bawang sehingga terbit bau. Masukkan cili kisar & tumis sebentar.
3. Masukkan semua jenis sos bersama madu. Tambah sedikit air.
4. Masukkan udang bersama bawang besar yg telah dihiris bulat2. Kacau rata.
Jangan masukkan garam & gula kerana sos yang digunakan sudah cukup untuk memberikan rasa masin, manis & masam.
5 comments:
sedapnyaaaa!!! akak pun suka mkn udang. tp kat umah akak, seafood kurang laku!!
salam siti...lama tak jenguk blog siti yg meleleh air liur kalo menatap lebih 5 minit... sedap toooo udang galah merah menyala... sib baik time ni dh berbuka... ngeh ngeh ngeh.. cilok resepi leh. tahun dpn kot bole masak. :P
salam siti..adussss mengancam sungguhlah kamu punya udang..
k ain: kalau mkn sorang2 mcm tak best jer yer..mkn ramai2 baru puasa hati..mkn sambil berebut
june: hehehe..tu la..lama kita tak borak2..uik..asal lak tunggu tahun depan..hahaha
k ina: meh ambik sekor..hahaha
Sdap..da test resepi ni..ty share
Post a Comment