Aug 24, 2009

Butter Prawn

Lagi menu tuk hari pertama puasa. Cedok resepi butter prwan ni dari dapur k ummi. Siti memang suka tgk menu2 lat umah k ummie tu. Terliur jer..Tapi jgn gelak tgk udang siti yg kecik senonet tu jer. Tak plan pun nak masak butter prawn ni benornya. Tu yang siti pakai jer udang yg ada kat umah.
First time buat ni menggigil gak la tangan bila bab yg nak kacau telur tu..hehehe..nasib la jadi rupa apa pun..yg penting rasa tetap sedap.
Mintak izin copy paste resepi yer k ummi. Resepi asal dari Nita.

Bahan-bahan:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi (siti tak letak)
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara-Cara:-
1. Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.
2. Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah masak,ketepikan.
3. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu.
4. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.
5. Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
6. Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2.
7. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan

1 comment:

hajarus said...

uiisssshhh... sedapnyer menu tu k.ct...