Bahan-bahan:
4 ekor ikan kembung.. ( siti guna sebelah ikan terubuk)
3 helai daun limau purut - dihiris halus
3 sudu besar sos cili thai
3 sudu besar minyak
garam dan gula secukup rasa
daun pisang & aluminium foil
Bahan2 kisar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2 Sudu jintan manis (siti tambah sendiri)
2 sudu jintan putih (siti tambah sendiri)
1 sudu ketumbar (siti tambah sendiri)
2 batang serai
2cm lengkuas
1cm kunyit
2 biji cili merah - dibuang biji
2-3 biji cili padi (siti tak letak)
2 sudu besar pes cili (cili kisar)
1cm belacan - dibakar dahulu
jus dari 1 biji limau nipis
Cara:
1. Panaskan minyak ,tumis bahan2 kisar sehingga wangi
2. Masukkan sos cili thai dan kacau rata ,bila kuah bertambah pekat, bubuh garam dan gula. Angkat.
3. Letak sehelai daun pisang di atas aluminium foil. Sudukan sedikit kuah ,letakkan ikan dan bubuh lagi kuah diatasnya
4.Taburkan daun limau purut dan bungkus kemas
5. Bakar pada suhu 200C selama 30 min atau sehingga masak
6. Boleh juga dipanggang di atas bara api atau di masak di atas kuali leper
No comments:
Post a Comment