Aug 24, 2009

Ikan Terubuk Bakar Portugis

Menu tuk berbuka puasa pada hari pertama Ramadhan. Siti ambik resepi ni dari rumah kak zana. Kak zana lak ambik resepi ni dari blog Nureen. Siti tak pasti lak resepi asal datang dari siapa. Tapi memang dah ramai yg mencuba resepi ni. Memang sedap sgt. So, siti copy & paste jer la resepi dari blog k zana. hehehe...

Bahan-bahan:
4 ekor ikan kembung.. ( siti guna sebelah ikan terubuk)
3 helai daun limau purut - dihiris halus
3 sudu besar sos cili thai
3 sudu besar minyak
garam dan gula secukup rasa
daun pisang & aluminium foil

Bahan2 kisar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2 Sudu jintan manis (siti tambah sendiri)
2 sudu jintan putih (siti tambah sendiri)
1 sudu ketumbar (siti tambah sendiri)
2 batang serai
2cm lengkuas
1cm kunyit
2 biji cili merah - dibuang biji
2-3 biji cili padi (siti tak letak)
2 sudu besar pes cili (cili kisar)
1cm belacan - dibakar dahulu
jus dari 1 biji limau nipis

Cara:
1. Panaskan minyak ,tumis bahan2 kisar sehingga wangi
2. Masukkan sos cili thai dan kacau rata ,bila kuah bertambah pekat, bubuh garam dan gula. Angkat.
3. Letak sehelai daun pisang di atas aluminium foil. Sudukan sedikit kuah ,letakkan ikan dan bubuh lagi kuah diatasnya
4.Taburkan daun limau purut dan bungkus kemas
5. Bakar pada suhu 200C selama 30 min atau sehingga masak
6. Boleh juga dipanggang di atas bara api atau di masak di atas kuali leper

Kalau ada ikan bakar, mesti ada air asam kan. Resepi yang mcm biasa siti buat. Asam jawa + belacan + bawang bessar + cili padi + tomato + garam & gula.

No comments: