Aug 24, 2009

Kari Daging Teltel


Ni la lauk tuk dimakan bersama nasi beriani kat bawah tu. kebetulan papa daa beli daging teltel ni masa gi pasar. So, siti buat jer la kari yang simple & senang nak buat. Kalau buat kari memang ni jer la resepi yang siti guna.

Bahan-bahan:
1/2 kilo daging teltel
1 labu bawang besar + 2 ulas bawang putih - dicincang/dikisar
1 cm halia - dihiris
2 sudu cili kisar
2 sudu rempah kari daging - dicampur sedikit air
1 kotak santan 200ml
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu kerisik
2 biji kentang - dibelah 4
Minyak masak
Garam & gula

Cara:
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang & halia sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar & rempah kari. Tumis sehingga naik minyak.
3. Masukkan daging. Kacau rata.
4. Masukkan air asam jawa, kerisik, garam & gula.
5. Masukkan air (agak2 sehingga daging empuk). Biarkan sehingga daging empuk & air sedikit kering.
6. Kemudian masukkan santan & kentang. Kacau & biarkan sehingga mendidih sebentar sebelum diangkat.


2 comments:

ain said...

akak suka gak tetel ni tp lama beno tak mkn sbb hubby n anak2 tak mkn tetel pulak!!

Siti said...

k ain: lor..byk benda gak husband n anak akak tak mkn yer...takpela..kena ikut selera diorg gak la kan..kang kita msk takde org nak mkn.