Ni la lauk tuk dimakan bersama nasi beriani kat bawah tu. kebetulan papa daa beli daging teltel ni masa gi pasar. So, siti buat jer la kari yang simple & senang nak buat. Kalau buat kari memang ni jer la resepi yang siti guna.
Bahan-bahan:
1/2 kilo daging teltel
1 labu bawang besar + 2 ulas bawang putih - dicincang/dikisar
1 cm halia - dihiris
2 sudu cili kisar
2 sudu rempah kari daging - dicampur sedikit air
1 kotak santan 200ml
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu kerisik
2 biji kentang - dibelah 4
Minyak masak
Garam & gula
Cara:
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang & halia sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar & rempah kari. Tumis sehingga naik minyak.
3. Masukkan daging. Kacau rata.
4. Masukkan air asam jawa, kerisik, garam & gula.
5. Masukkan air (agak2 sehingga daging empuk). Biarkan sehingga daging empuk & air sedikit kering.
6. Kemudian masukkan santan & kentang. Kacau & biarkan sehingga mendidih sebentar sebelum diangkat.
2 comments:
akak suka gak tetel ni tp lama beno tak mkn sbb hubby n anak2 tak mkn tetel pulak!!
k ain: lor..byk benda gak husband n anak akak tak mkn yer...takpela..kena ikut selera diorg gak la kan..kang kita msk takde org nak mkn.
Post a Comment