Aug 24, 2009
Apam Balik (NoorMasri)
Hati berkobar2 nak buat apam balik lepas dapat non stick pan tu. Hehehe...terus pi belek2 resepi. Terjumpa lagi resepi kat umah k ummi ni. Apalagi terus la cilok. So, apam balik telah menjadi juadah berbuka puasa dihari pertama. Senang jer nak buat. Tak percaya...cuba la. Kata k ummi, dia dpt resepi ni dari BroRozzan & BroRozzan lak ambik resepi dari Kak NoorMasri. Apa pun siti copy jer la resepi dari umah k ummi ye...
Bahan-bahan:-
2 cawan tepung naik sendiri (diayak)
¼ cawan gula
½ sudu teh soda bikarbonat
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan susu segar
½ sudu kecil baking powder
1 cawan kacang tanah yg telah digoreng (dimesin atau tumbuk kasar2- untuk ditabur)
1 tin jagung krim (untuk ditabur)
1 cawan gula (untuk ditabur)
sedikit mentega (untuk disapu pd permukaan apam balik setelah masak)
Cara-Cara:-
1.Pukul gula bersama telur hingga kembang.
2. Masukkan soda bikarbonat, susu, baking powder dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan tepung dan kacau rata-rata agar adunan tidak berbintil-bintil.
4. Panaskan acuan apam balik dan sapukan sedikit minyak rata-rata di sekelilingnya.
5. Ambil satu atau dua senduk adunan (bergantung kpd ketebalan yg anda suka) dan tuangkan ke dalam acuan dan ratakan dgn belakang senduk tu. Tutup acuan tu sebentar - abt 2-3 minit (kalau takde penutup kayunya, dgn tudung periuk pun Ok lerr).
6. Apabila setengah masak, taburkan gula, kacang tumbuk dan juga jagung tadi. Tutup semula dan biarkan sebentar (abt 2-3 minit) atau sehingga ia masak.
7. Angkat, lipat dua dan sapukan mentega pd kedua-dua permukaan apam balik ini.
(Note : Anda juga boleh menggunakan kuali leper non-stick utk membuat apam balik ini. Tak perlu gunakan/sapukan minyak pada kuali nya.)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment