Ikan siakap ni pun siti masak tuk dinner semalam gak. Makan bersama2 ngan kerabu mangga kat bawah tu...huhu..memang tak terkata la sedapnya. Bila masak sendiri lauk2 camna ni sebenarnya memang dapat jimat banyak sangat. Semalam masa tgh2 masak tu siti duk fikir, siti beli bahan2 tuk ikan siakap sweet sour & kerabu mangga kat bawah tu baru abis dalam RM10++..Kalau makan kat kedai mahu dah berpuluh2 nih. Tapi, sekali sekala nak la gak mersa makan kat luarkan..hehe..tukar selera..tul tak? Apepun sekor ikan siakap ni licin di ngap siti sekeluarga walaupun siti beli agak besar jugak la ikan tuh. Hihihi...
Sweet Sour Siakap
1 ekor ikan siakap - dibersihkan & ditos kering
Sedikit tepung jagung
Bahan Kuah
2 sudu bawang besar + bawang putih yang telah dikisar
1 1/2 sudu cili kisar
3 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
Bunga kobis secukupnya
Karot
2 batang jagung muda
1 biji tomato - dibelah kecil
1 labu bawang besar - di hiris memanjang/bulat
Daun limau purut (kalau ada..kat umah siti dah abis)
Garam & gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara:
1. Ikan dilumurkan dengan tepung jagung yg dicampurkan sedikit garam. Goreng sehingga garing. Letakkan dalam pinggan hidangan.
2. Tumis bawang kisar sehingga naik bau. Masukkan cili kisar & tumis sehinnga cili garing. Masukkan karot & tumiskan sebentar. Kemudian masukkan semua jenis sos. Kacau rata. Tambahkan sedikit air.
3. Seterusnya masukkan bunga kobis & jagung muda. Kacau sebentar. Perasakan dengan dengan garam & gula. Sebelum angkat masukkan tomato, kacau & tutup api. Curahkan kuah ke atas ikan siakap tadi. Siap. Hiaskan dengan daun sup jika suka.
No comments:
Post a Comment