Gulai Serai Ketam
2 ekor ketam - dibersihkan & dipotong 2
3 cawan santan - dari sebiji kelapa
1 labu bawang besar - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
2 sudu cili kering yg telah dikisar
1 cm halia - dihiris nipis
2 batang serai - diketuk
Sedikit air asam jawa
Garam & gula secukupnya
Minyak utk menumis
Cara:
1. Tumiskan bahan2 kisar & halia sehingga naik bau. Kemudian masukkan serai. Tumis sebentar.
2. Masukkan santan dan kacau sehingga mendidih.
3. Masukkan ketam & air asam jawa. Kacau sebentar & biarkan sehingga ketam masak. perasakan dengan garam & gula.
2 biji telur
1 batang peria katak - dihiris nipis
1 cm halia - dihiris nipis
2 biji cili padi - dihiris
Garam
Cara:
Campurkan semua bahan & kacau sehinnga rata. Dadarkan di dalam kuali.
3 comments:
wah! mood masak da ade balik...hehehe
ketam mmg fev akk tau...terliur jap (sambil kesat air liur yg nak meleleh)..wakwakwakwak
dh dpt pun ketamnya..tp sayangla xde selera pulak nk makan.harap cepatla selera tu dtg balik. take care.
tgk mmg best jer..tp sayang...diriku x bleh mkn ketam!!huhuhu..
Post a Comment