Apr 6, 2009

Nasi Beriani, Gulai Kawah Tulang & Acar


Sabtu lepas masak nasi beriani ni. Simple jer wat sebab tak larat nak msk heavy2. Nasi beriani tu siti pakai jer rempah beriani yg ada kat pasaraya tu. Ikut jer cara2 yg ditulis kat belakang pack beriani tu. Cuma siti tambahkan susu cair tuk bagi nasi beriani ni rasa lebih lemak & sedap.

Gulai kawah ni pun siti guna rempah yg dah siap yang diberikan oleh kawan siti dari Mama Club. Cuma tambah santan jer. Hahahha..semernya mudah..


Acar ni siti belajar dari mak mertua. Sedap tau...siti suka ratah jer. Cara dia senang jer. Potong jer timun, karot, nenas (siti tak letak, maklum la pregnant) & bawang besar. Pastu ambik segenggam udang, hirisan bawang merah & bwang putih, goreng dalam minyak sampai nampak kekuningan. Lepas tu tumbuk sampai hancur. Dalam bekas, campurkan udang & sayur, pastu letakkan sos cili secukupnya (kalau suka leh letak cuka sikit). Perasakan dengan garam & gula. Gaul rata. Siap.

5 comments:

hajarus said...

wah sedapnyerrrrrrrrrrrrrr........
k.siti mekasih yer coz klu akak masak xluper tunjukkan sekali resepinyer... sumer nampak sedap sangat.. t insyaallah.. hjr nak masak cam yang akak wat... hihihi...

Siti said...

hajar: sama2...leh la cuba..kdg2 masak ni senang jer..tambah lagi sekarang ni bhn2 kat pasaran yg leh membantu.

Tie said...

Salam kenal Siti,

Wah..lama tak masak nasi briyani ni..terliur pulak.

Tu ajar bubuh udang ? Rasa macam mana ek ?

hezesuze said...

nak sedap laei nasi beriyani tu..Ct gune beras mati...baruler sodappppp!! nyam2

Gieyana said...

Sedapnyer Siti masak..biler nk panggil kiter makan nie...kiter x reti ar masak2 camni...huhuhu