Resepi copy paste jer la dari umah Abang Mat Gebu yer. Mintak halal yer.
BAHAN-BAHANNYA :-)
45 g agar2 tali, kerat dan rendam dengan 1.5 liter air selama 15 minit (siti tak rendam pun, hehehe..nak cepat)
100 g gula Melaka, potong kecil
3/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 pewarna coklat (jika suka)
500 ml pati santan*
1 biji telur*
1 camca teh esen vanilla*
Secubit garam*(*disatukan dan pukul rata dengan whisk)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Jerang agar2 bersama daun pandan, gula melaka dan gula pasir hingga agar2 larut. Tapis bancuhan ke dalam periuk lain. Biar mendidih.
- Masukkan bancuhan santan tadi dan masak hingga mendidih dan kelihatan seakan berbiji2. Matikan api dan tuang dalam bekas yang sesuai. Biarkan sejuk dan betul2 keras sebelum dipotong. Lagi sedap kalau dihidangkan sejuk.....
4 comments:
alamak siti...sodapnyer..dah lama tak rasa agar2 ni, dulu mak aje yg buat. nak kena try gak ni kan? for the sake of old time memories..huhu! ^^
uwaaaaaaaaaaa
syedapnya,
bila nak pass jiran opis ni ... hihihi
oh akak suka agar2...lagik2 agar cekelet, nescafe n paling top adaalah agar2 merah sajork...mabeles!!
nampak menarik.. nanti nak cuba jugak la ye..
Post a Comment