Sambal Ikan Kembung
4 ekor ikan kembung
3 tangkai cili besar*
3 tangkai cili padi*
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 sudu cuka masakan
Garam & gula secukupnya
Minyak tuk menumis
Cara:
1. Ikan dibersihkan. Gaul dengan kunyit & garam. Goreng hingga garing.
2. Tumbukkan bahan2 yg bertanda *. Jangan terlalu lumat.
3. Panaskan sedikit minyak tuk menumis. Masukkan bahan2 yg telah ditumbuk. Goreng hingga naik bau. Masukkan cuka & tambah sedikit air. Perasakan dengan garam & gula. Kacau sebentar sehingga air kering sedikit. Tutup api.
4. Susun ikan di atas pinggan. Curahkan dengan sambal yg telah dimasak tadi.
Kalau masak sambal, memang sesuai sgt dimakan bersama masak lemak. Tak kira la kobis ker, taugeh ker, terung ker. Waaa..memang serasi lah. Takyah resepi lah yer. Semer dah tahu camna nak masak nih.
2 comments:
oohhh! fev akak tu...mabeles!
salam....adusss sedapnya..ikan pelalingkah itu..
Post a Comment