Jun 10, 2009

Keladi Masak Asam

Dah lama gak siti masak keladi ni, baru terasa nak posting. Siti memang suka makan ni, tambah2 lagi kalau ada budu & ikan goreng. Memang tak toleh kiri kanan la. Kadang2 tu siti duk ratah jer sambil hirup kuah dia yg pedas2 masam tu..nikmatnya. Kali ni siti masak yang paling simple jer la. Kalau ada tempoyak lagi sedap. Kuah dia tu akan jadi pekat2 sikit.

Keladi Masak Asam
2 ikat keladi
1 genggam ikan bilis - ditumbuk separuh hancur
Asam keping secukupnya
2 sudu cili kisar
2 sudu bawang besar + bawang putih yg telah dikisar
Daun kesum - siti tak letak sebab takde stok
1 batang bunga kantan - takde stok gak
3 cawan air
Garam secukupnya

Cara:
1. Potong & cuci keladi hingga bersih. Rebus keladi bersama2 asam keping sehingga separuh masak. Cuci & toskan.
2. Di dalam periuk, masukkan air, bawang, cili, ikan bilis & asam keping. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan bunga kantan & daun kesum. Setalah bunga kantan layu, masukkan keladi. Perasakan dengan garam. Masak sebentar & sedia untuk dihidang. Jangan masak keladi terlalu lama, nanti terlebih lembik lak.

No comments: