Jun 30, 2009

Laksa Johor


Kenapa siti wat laksa johor?? sebab siti teringin nak makan. Ni first time siti wat tau. Belek2 resepi & baca sekali imbas, senang jer nak buat nih...cuma remeh sikit la. So, apa lagi..layannn...tak rugi tau cuba. Siti ambik resepi kat mesra.net recepies. Tapi siti edit ikut suka siti. hehehehe..


Laksa Johor
1 paket spagetti - direbus bersama minyak masak/olive oil hingga lembut.

Bahan2 untuk kuah
1 kilo ikan kembung - rebus denagn garam & asam keping, asingkan isi & tulang, kisar berasingan. Guna air rebusan semasa mengisar.
Segenggam udang kering - kisar bersama isi ikan
Ikan kurau kering (sebesar tapak tangan)- bakar & kisar
1 labu bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
3 sudu serbuk kari ikan
2 sudu cili kisar
1/4 cwn air asam
Santan (dari sebiji kelapa)/ 1 kotak santan 250ml
Kerisik (tiga/empat sudu makan)
2 batang serai - diketuk
Garam & Gula secukupnya

Bahan ulam2an
1 batang timun - mayang halus
Taugeh - basuh
Kacang panjang - dihiris halus
Daun selasih - basuh dan mayang
Daun kesum (optional) - basuh dan mayang
Limau kasturi - belah dua

Bahan sambal - tumbuk
3 tangkai cili besar
5 tangkai cili padi
1 inc belacan
Garam & gula

Cara membuat kuah:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang, cili kisar, rempah kari & serai sehingga naik minyak. Masukkan kerisik & gaul rata
2. Masukkan isi ikan & lebihan air rebusan ikan.
3. Masukkan air asam jawa
4. Bila mendidih, masukkan santan. Kalau terlalu pekat tambah sedikit air.
5. Perasakan dengan garam & gula. Kalau kurang masam, boleh tambahkan asam keping. Biarkan mendidih sekali lagi sebelum tutup api.

Cara hidangan:
Masukkan spaghetti dalam pinggan, masukkan ulam2an, cedukkan sesenduk kuah, bubuh sambal belacan dan perahkan limau.

2 comments:

ainazliena said...

salam singgah dr blog gieyana..tak tahan tgok gambo laksa johor tu..nmpak mabelesss..

fiezarmy said...

salam siti,

saya memang tengah mencari resepi LJ. Thanks so much!