May 20, 2011

Takoyaki

LinkAkhirnya...tercapai juga hasrat nak buat takoyaki sendiri. Puas hati dapat makan banyak-banyak. Siti beli kuali takoyaki dari Kak Mimi. Jauh dari Penang datangnya kuali takoyaki nih. Siapa2 yang nak order boleh jenguk blog Kak Mimi yer. Resepi takoyaki ni siti ambik dari blog Hana. Siti punya ni tak guna sotong, so sebenarnya takleh la letak nama tako(sotong). Siti guna crabstick, tapi tak tahu la dalam bahasa Jepun panggil aper. So, siti letak la jugak nama takoyaki yer....hehehe....
Thanks Hana sebab sudi kongsi resepi. Siti copy & paste jer la resepi dari blog Hana.

Takoyaki
Source: Hana Memories

Bahan-bahan

  • *250g tepung takoyaki - bleh ddapati d jusco section japanese food
  • *2 biji telur
  • *750ml air
Bahan Isi
  • tako@sotong - bleh juga crab stick - potong kecil2
  • kubis - cincang halus
  • keropok - mcm dlm gambar.kat mesia tak tau ade ke tak (siti letak bawang besar cincang)
Bahan Topping
  • mayonis
  • sos okonomiyaki - klu tk jumpa leh gune kicap manis+sos tiram - siti tukar ngan sos cili
  • fish flakes @ ikan parut
  • nori halus - siti tak letak
  • Kalau taburkan daun bawang pun sedap, tapi siti takde stock
Cara-cara
  • Campurkan semua bahan2 *. kacau supaya tdk berketul2.
  • panaskan acuan takoyaki dengan sapu minyak skit. kalau xde bleh gune acuan kuih cara.
  • tuang adunan tepung ke dalam acuan.
  • cepat2 masukkan bahan2 isi ke dalam tepung.
  • tuang lagi adunan tepung menutupi semua kuih takoyaki tuh.
  • balik2kan menggunakan chopstick/lidi sehingga jadi bulat dan cantik.
  • dah masak angkat.
  • tuang sos okonomiyaki dan juga mayonis. taburkan nori dan juga fish flakes.
  • siap utk dmakan! sedap makan panas2!

7 comments:

Chik Mimi said...

wah wah dah menjadi yer takoyakinya

Wanieyra said...

Salam siti. Lama tak singgah sini. mmg best dpt buat takoyaki sendiri, ira pun dah byk kali buat...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

somi sy suka giler makann ni..tapi sy takleh nak telan..kenot gi...ahahaha

lovelywa said...

wahh beshnye ti..tapi bahan pelik2 tu yg susah nk cari..

Bandar Putra Permai Resident said...

hi there..may u write your experience there in our Bandar Putra Permai e-Community portal. Share your place for dining, thought, new property development, complaints etc.

Rizziela said...

puas menjelajah cari tepung takoyaki kat Jusco...x ada pun

muhamad danial abdul rasid said...

Salam.nak tanya harga kuali tako n dekat mane nk beli kuali tu at penang