Jan 4, 2011

Kami ke Sekolah..PASTI Putra Permai - 4/1/2011

Pejam celik pejam celik..sekejap jer dah besar anak2 ibu..Kak Long & Kak Ngah. Tak sangka..anak2 ibu berdua dah nak melangkah setapak lagi ke alam persekolahan walaupun masih di peringkat awal persekolahan (pra). Apepun ini merupakan langkah pertama untuk mereka menuju ke peringkat yang lebih tinggi. Ibu doakan moga anak2 ibu sentiasa memperoleh kejayaan dalam hidup.

Siti & papa sepakat untuk hantar Kak Long & Kak Ngah ke PASTI sejak dari dulu lagi. Alasan....mungkin kerana lebih kepada pendidikan cara Islam. Tengok sajalah pada pakaian seragam kanak2. Alhamdulillah...dengan jubah & bertudung litup. Apepun..setiap ibu bapa mempunyai pilihan sendiri & alasan masing2 untuk memilih pra-sekolah untuk anak2. Apepun pilihannya, pastilah ianya adalah yang terbaik untuk anak2 kita. Betul tak?
Tambah lagi..sekarang ni memang sudah banyak pra-sekolah berasaskan sistem pendidikan Islam seperti CIC & Genius Aulad.
Bagi siti yang berkerja..yang mempunyai masa yang agak terhad untuk mengajar anak2 mengaji, sembahyang, berzikir & sebagainya..adalah sangat penting untuk siti hantar anak2 ke sekolah yang mempunyai sistem pendidikan agama yang agak tinggi. Bukan berniat untuk lepas tangan, tapi sekurang2nya mereka diberikan pendedahan yang lebih tentang agama. Tambah lagi..menurut kajian, kanak2 lebih mudah belajar sekiranya mereka belajar secara beramai-ramai. :)

Apepun..pemantauan perlu dilakukan terhadap perkembangan anak2...sekiranya terdapat kelemahan dalam pendidikan yang ada sekarang..mungkin kita masih punya masa untuk mencari altenatif lain. Contohnya..sekarang Kak Long berumur 5 tahun di PASTI..dan sekiranya siti tgk ada kelemahan dalam subjek lain contohnya bahasa English..siti masih punya masa untuk menghantar Kak long ke sekolah yang menekankan bahasa English pada umur 6 tahun. :)

Kak Ngah.....yang memulakan hari persekolahan pada umur 4 tahun...terpaksa hantar sekali dengan Kak Long sebab Kak Ngah & Kak Long ni rapat walaupun selalu bergaduh. Nanti bila dia tengok Kak Long pakai baju sekolah, menangis2 pulak dia. Jadi, siti decided untuk hantar sekali Kak Ngah ke PASTI bersama-sama Kak Long. Sebenarnya siti sedikit risau dengan Kak Ngah yang agak manja & banyak sikit kerenah ni. Tapi, semalam waktu siti hantar ke PASTI (daycare), cikgu cakap Kak Ngah ok jer, takde masalah..malah suka sangat bercakap & bertanya.

Kak Long yang masuk pra-tadika di PASTI pada umur 5 tahun. Kak Long nampak matang dan sudah bersedia untuk bersekolah. Nak kejut bangun pagi pun senang jerk.:)

Ni la PASTI Putra Permai. Ini merupakan bangunan pertama yang disewa semasa pembukaan PASTI Putra permai pada tahun 2009. Kak Ngah akan belajar di bangunan ini. Gambar dia ambil dari Blog PASTI Putra Permai.

Ini pula bangunan ke dua yang disewa pada Julai, 2010 bagi menampung bilangan pelajar yang semakin bertambah. Bangunan kedua ni terletak di belakang bangunan PASTI yang pertama tadi. Kak Long akan belajar di bangunan ini. Gambar di ambil dari Blog PASTI Putra Permai.

Kak Long & Kak Ngah yang tak sabar2 nak ke sekolah. Mudah2an menjadi anak yang bijak & pintar..Amin



11 comments:

Ain said...

happy jer nampak anak2 siti nak ke sekolah...

moga mereka jadi anak solehah dan pintar....

Siti said...

hAin: terima kasih....ha'ah mmg tak sabar2 nak gi sekolah..

SyidaGorjes said...

comel je kak ngah & kak long.
kat umah kita takde PASTI, kalau tak,mesti kita hantar aqid pegi sana.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

waaa, kak long & kak ngah.. enterprame ngan seragam yer.. cute!!!
siti, sy mula asal mmg nk antar alya masuk pasti thn ni, 5 thn mandangkan itu yg terbaik & senang sbb ada van anta & ambil.. tp last minit tak jd masuk skolah la, manyak problemo, penuh tuk 5 yrs,plus my mum kurang sihat lg.. pg² ari takde org nk handle lak.. huhuhu, sedey sgt rase, tp nk try kat lain la..

Siti said...

Syida: muka bulat...hehehe...ooo..takde yer PASTI kat sana..takpe.byk lagi preschool yg baik2..

Leily: oooo...byk halangan yer..yer la..skang ni ramai dah ibu bapa hantar anak2 ke PASTI..cepat jer penuh...takpe..cuba try preschool lain...byk skang ni yg berasaskan pendidikan islam.

Ena said...

salam..

lama tak mai sini..

sama ngan anak ena.. PASTI!
tp lom buat entry.. gambo kat umah.. hehe..

Nida said...

comelnya... sejuk mata memandang :)

manja-kusayang said...

anak saya pon sek pasti.di situ byk belajar agama...

Bandar Putra Permai Resident said...

HI there, we would like to invite you join our Bandar Putra Permai e-Community at www.putrapermai.net. Share your view. opinion, complaints and advert your services to our local community in our forum board. See u there

ibu addin dan nasa said...

Cutenya.....mudah2an menjadi anak yang solehah! Ameen.

Bandar Putra Permai Resident said...

Salam..Jemput sertai Forum komuniti Bandar Putra Permai di
E Komuniti Bandar Putra Permai dan dapatkan info terkini kejiranan, aduan, cadangan, iklan servis dan perkhidmatan anda.