Masak lemak Cili Api Ketam + Belimbing Buluh
3 ekor ketam - dibelah 2 dan dibersihkan
5/6 biji belimbing buluh
4 tangkai cili padi - ditumbuk*
1cm halia - ditumbuk*
2 sudu bawang besar + bawang putih yg telah dikisar*
1 batang serai - diketuk*
1 kotak santan pekat (250 ml)*
2 cawan air*
Garam & gula secukupnya
Cara:
1. Masukkan semua bahan2 bertanda * ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih. Kuah perlu dikacau selalu yer supaya santan tak pecah. Kemudian masukkan ketam & belimbing buluh. Biarkan sehingga ketam masak. Perasakan dengan garam & gula.
Masa kat pasar tani tu siti beli jugak ikan kering ni yang diperbuat dari ikan cermin. Memang nipis sangat & rangup betul bila digoreng. Macam makan keropok lak. Memang sedap bila makan dengan nasi panas2. Cuma ikan kering ni tak masin. Memula beli, siti ingat dia tergolong dalam jenis ikan masin, so masa siti goreng tu takde la siti letak garam. Rupanya, rasa dia tawar jerk. Lepas ni sebelum goreng kena ratakan ngan garam sikit. Baru lagi sedap.
2 comments:
k.siti ni rajin sungguh memasak yer.. klu hari2 camni tambah sayanglah cik abang.... hehehe...
hajar: hehehe..kdg2 malas gak. tambah sayang takpe..jgn tambah berat dah ler..hehehe
Post a Comment