Keladi Masak Asam
2 ikat keladi
1 genggam ikan bilis - ditumbuk separuh hancur
Asam keping secukupnya
2 sudu cili kisar
2 sudu bawang besar + bawang putih yg telah dikisar
Daun kesum - siti tak letak sebab takde stok
1 batang bunga kantan - takde stok gak
3 cawan air
Garam secukupnya
Cara:
1. Potong & cuci keladi hingga bersih. Rebus keladi bersama2 asam keping sehingga separuh masak. Cuci & toskan.
2. Di dalam periuk, masukkan air, bawang, cili, ikan bilis & asam keping. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan bunga kantan & daun kesum. Setalah bunga kantan layu, masukkan keladi. Perasakan dengan garam. Masak sebentar & sedia untuk dihidang. Jangan masak keladi terlalu lama, nanti terlebih lembik lak.
No comments:
Post a Comment