Asam Pedas Ikan Parang
2 ketul isi ikan parang
1/2 cawan air asam jawa
10 tangkai cili kering - di kisar*
Bawang besar & bawang putih - dikisar*
Sedikit belacan
Kacang bendi
Tomato - dibelah 4
1 batang bunga kantan - dibelah 2
Daun kesum
Garam & gula secukupnya
Minyak utk menumis
Cara:-
1. Panaskan minyak & tumis bahan2 yg telah dikisar* sehingga naik bau & garing.
2. Masukkan belacan, daun kesum & bunga kantan. Kemudian masukkan air asam jawa & air.
3. Setalah mendidih, masukkan ikan & kacang bendi. Kacau sekali sekala. Jangan sampai ikan hancur. Perasakan dengan garam & gula
4. Apabila ikan sudah masak & kuah menjadi sedikit pekat, masukkan tomato. Biarkan sebentar & tutup api.
hi ct..masak asam ikan parang mmg best..my husband tak suka masak asam plak...:( tu yg jarang buat...tapi kalo balik rumah mak, mak mesti masak asam ikna parang nie...yati suka ratah kepala ikan parang...heheheh
ReplyDeletehi k yati. tu la. isis ikan ni mmg manis. selalu mmg msk asam pedas jer & goreng jer. masak lain tak pernah buat lagi
ReplyDeleteCik Ct,
ReplyDeleteNampak sedap jer Kari Kepala ikan tuh.. ni yang rasa tak sabar nak masak kat umah ni hihii..
Salam ziarah...